Kao glavni razlog katastrofalne igre BiH u Grčkoj bh. sportski mediji uglavnom su podvukli umor, odnosno činjenicu da Robert Prosinečki nije mijenjao sastav u odnosu na onaj koji se tri dana prije puno istrošio protiv Finske (4:1).

Današnji fudbaleri na raspolaganju imaju niz specijalnih uređaja, medikamenata i drugih vrsta tretmana za ubrzanu regeneraciju i odmaranje, pa u modernom fudbalu se umor ispolji jedino tako što padnete u igri posljednjih 45 minuta, pola sata, 15 minuta…

Nakon viđenog raspada sistema na terenu, praktično već od prvih minuta utakmice, i laici se moraju zapitati kako je moguće da reprezentacija BiH nije imala snage barem za deset minuta ravnopravnog trčanja za Grcima. Da li su to toliko naši igrači bili umorni da ne mogu izdržati ni nekoliko minuta igre protiv Grčke? Ipak, radi se o profesionalnim fudbalerima koji su navikli na jak raspored utakmica u svojim klubovima, a koji su svi prije FInske imali od pet do sedam dana pauze bez utakmica.

Izostanak svježine na terenu svakako je uzeo danak, ali čini se kako je protiv Grčke veći problem bila taktika koja nije bila ni ofanzivna sa presingom, ni defanzivna sa pripremljenom postavkom za kontranapade, nego nekako nedorečena.

Igrači su nakon utakmice preuzeli odgovornost, pa to govori da je Robert Prosinečki sve planirao drugačije, ali je na terenu umor bio koban u kombinaciji sa lošom postavkom na terenu. Jer Grci su nas jednostavno pojeli svih 90 minuta.

Da li igrači nisu na terenu sproveli taktiku Prosinečkog, ili je on pogriješio u postavci igre ne znamo – ali to je samo bio benzin kojeg je u veliki požar pretvorio umor kao vatra.

Poraz od Grčke bio je vjerovatno najteži poraz BiH ikada. Ne rezultatski, nego prikazanim na terenu.

(Reprezentacija.ba)