Na spisku Roberta Prosinečkog za kvalifikacione utakmice protiv Armenije i Lihtenštajna našlo se 25 igrača od kojih je pet novih imena, barem kada su aktuelne kvalifikacije u pitanju: Jasmin Burić, Marko Mihojević, Adnan Kovačević, Zoran Kvržić i Irfan Hadžić.

Prosinečki pozvao 25 fudbalera za duele sa Lihtenštajnom i Armenijom

Burić i Kvržić su bili ranije pozivani, Mihojevića je Prosinečki vodio na američku turneju prošle godine, dok je za Kovačevića i Hadžića ovo debitantski poziv.

Svi izuzev golmana Burića u svojim klubovima igraju standardno ove sezone i u solidnoj su formi.

Jasmin Burić

Jasmin Burić (32, golman) Hapoel Haifa

Burić je od sezone 2019. / 2020. član izraelskog Hapoela iz Haife. Jasmin je čak 10 godina branio za poljski Lech, a onda se odlučio za odlazak u Izrael. Šampionat u Izraelu kreće narednog vikenda, pa će Jasmin priliku za debi u Hapoelu imati 25. augusta, kada njegova momčad igra protiv Hapoel Kfar Sabe.

Sezona 2018. / 2019. – 33 nastupa za Lech, primio 44 gola, devet puta sačuvao svoju mrežu

Sezona 2019. / 2020. – prvo kolo izraelskog šampionata igra se 24. augusta

Marko Mihojević, Foto: Reprezentacija.ba

Marko Mihojević (23, stoper) Erzgebirge Auea

Dvadesettrogodišnji Marko je igrač grčkog PAOK-a, ali prošlu i tekuću sezonu bilježi nastupe na posudbama. Prošle sezone je igrao za OFI Kretu u prvoj grčkoj ligi, dok je u julu tekuće godine stigao u redove njemačkog Erzgebirge Auea (druga njemačka liga).

Sezona 2018. / 2019. – 27 nastupa za OFI Kretu, jedna asistencija, sedam žutih kartona

Sezona 2019. / 2020. – četiri nastupa za Ergebirge Aue, jedan žuti karton, ekipa se nalazi na 4. mjestu druge njemačke lige

Adnan Kovačević (lijevo)

Adnan Kovačević (25, stoper), Korona

Bivši mladi bh. reprezentativac Adnan Kovačević treću sezonu u nizu brani boje poljske Korone. Adnan je jedan od najstandardnijih fudbalera u svom klubu i spada u red najboljih defanzivaca poljskog šampionata.

Osim na poziciji stopera dobro se snalazi i na poziciji zadnjeg veznog igrača.

Sezona 2018. / 2019. – 31 nastup za Koronu, dva gola, četiri asistencije, osam žutih kartona,

Sezona 2019. / 2020. – četiri nastupa za Koronu, jedan gol, jedan žuti karton.

Zoran Kvržić (lijevo)

Zoran Kvržić (31, desni bek / desno krilo), Rijeka

Zoran Kvržić već treću sezonu igra za Rijeku. Kvržić je kapiten ove momčadi, a prošle sezone je bio jedan od najstandardnijih fudbalera Tridesetjednogodišnji Kvržić je većinu karijere igrao na poziciji desnog krila, ali u posljednje vrijeme je na desnom beku u timu Rijeke.

Sezona 2018. / 2019. – 36 nastupa za Rijeku, tri gola, 11 asistencija, tri žuta kartona

Sezona 2019. / 2020. – šest nastupa za Rijeku, tri asistencije, jedan žuti karton

Irfan Hadžić

Irfan Hadžić (26, napadač), Akhisar

Jedini novi ofanzivac na spisku Prosinečkog je Irfan Hadžić. Korpulentni napadač je u ljetnom prelaznom roku iz bijeljinskog Radnika stigao u mostarski Zrinjski, odigrao odlično u europskim utakmicama, a prije nekoliko dana je potpisao za turski drugoligaš Akhisar.

Sezona 2018. / 2019. – 34 nastupa za Radnik iz Bijeljine, 12 golova, četiri asistencije, četiri žuta kartona

Sezona 2019. / 2020. – šest nastupa za Zrinjski i jedan za Akhisar, dva gola (oba za Zrinjski), jedna asistencija (za Zrinjski), dva žuta kartona (za Zrinjski)

(Reprezentacija.ba)