U intervjuu koji je dao za “Al Jazeera Balkans” nakon što je proglašen najznačajnijom ličnošću u historiji Sturma, legendarni Ivica Osim (77) dotakao se i reprezentacije BiH.

“Vidim, ide joj dobro i samo neka tako nastavi. Čim reprezentacija dobro gura, onda se mijenja i kompletna klima u državi. Mi smo potpuno potonuli, podijeljeni smo, ali fudbal nekako uspije ublažiti probleme. Kada se pobijedi, svi su sretni, bez obzira na sve. Takvi uspjesi se osjete među ljudima, samo bih volio kada bi tako počeli razmišljati i političari, da malo počnu razmišljati o širem značaju reprezentacije BiH. Neka podrže ekipu i dolaze malo češće na utakmice. Na kraju krajeva, bolje da se svađaju na utakmicama nego na sjednicama  i po televiziji”, kazao je Osim.

Spomenuo je i aktuelnog selektora Roberta Prosinečkog, koji je nedavno bio podvrgnut dvjema operacijama.

“Drago mi je čuti da je bolje. Nezdravo živi. Puši, puno jede, svašta jede… A, izabrao je pogrešnu državu da dođe raditi. U Bosni ima previše meze”, rekao je u šali popularni “Švabo”.

Prokomentarisao je i povratak svog sina Amara na klupu Željezničara.

“Ne znam šta bi Amaru da uzme taj posao. Nije to lako. Odlaziš iz kluba, pa se vraćaš, a svi te čekaju na ‘zicer’. Nažalost, živimo u naopakim vremenima. Nekako me stanje u Želji podsjećalo na ono od prije rata, kada je situacija bila očajna. U Beogradu, Sarajevu i u svim drugim gradovima u kojima se igralo, mirisalo je na nevolje, samo se nadam da su ove Željine nevolje prolazne. Ako ništa drugo, napravio se stadion i to mi je, nekako, najljepša stvar. Sada može dostojno ugostiti i reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Ako još sredimo i Koševo, a Nogometni savez BiH napravi i treći stadion, to će biti odlična stvar”, mišljenja je bivši selektor Jugoslavije i Japana.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)