Bivši bh. reprezentativac Sergej Barbarez u razgovoru za njemačke medije dotakao se o svojim fudbalskim počecima, ali i rata u našoj državi.

“Nismo mi tad maštali o zapadu, jer smo imali prvaka Evrope. Crvena zvezda bila je na vrhu. Reprezentacija je igrala sjajan fudbal. Moj san bio je postati fudbaler Veleža Otac i stric su insistirali da idem kod tetka u Njemačku. U Sloveniji i Hrvatskoj harao je rat. Nismo sigurni bili ni u Mostaru. Tata je bio zabrinut. I ako bi došlo do rata u BiH, nismo vjerovali da može dugo trajati. Mislio sam kad sam pošao da ću se vratiti za nekoliko sedmica, a ostao sam 22 godine. Otac je bio sasvim upravu. To sam shvatio kasnije, a vidim i danas. Da nisam otišao u Njemačku, otišao bih u rat.  Moja majka je iz braka Hrvata i Bošnjaka, a otac mi je bio Srbin. Religija i nacionalnost u mojoj porodici nisu bili važni”, kazao je Barbarez.

Sergej nikada nije imao dilemu za koju će reprezentaciju nastupati.

“Nisam imao dilemu kad je domovina u pitanju, ali sam na debi čekao dok se nisam uvjerio da je majka sigurna. Dobio sam garancije i time i unutrašnji mir. Debitovao sam sa 26 godina. Izgubili smo s 5:0 od Aregentine”, rekao je na kraju ljubimac navijača Bosne i Hercegovine”, riječi su nekadašnjeg reprezentativca BiH.

(BIH.ba)