Neispavani od utakmice u sred noći, ljubitelji fudbala jutros su u svojim omiljenim kafićima uz kafu o Luki Menalu, Tomislavu Tomiću, Elviru Sariću, Darku i Ognjenu Todoroviću… govorili sa puno većim žarom nego li kad pričaju o prvim zvijezdama reprezentacije BiH koje na svjetskim tržištima koštaju desetine miliona eura.

“Raju ne možeš isfolirati” uvijek je govorio Miroslav Ćiro Blažević, a jučerašnja utakmica protiv SAD-a ponovo je potvrdila da navijači najviše cijene borbenost i odgovornost prema državnom dresu.

Za mandata selektora Mehmeda Baždarevića javnost je bila najsretnija tokom utakmica Kirin Kupa u Japanu na kojima su pretežno nastupili igrači iz Premijer lige BiH. Sretnija nego zbog puno znajačjnijih kvalifikacijskih pobjeda protiv Velsa, Kipra…

Selekcija iz domaćeg prvenstva tada pojačana Medunjaninom, Đurićem, Šehićem… uvukla se u srca navijača – ne toliko osvajanjem turnira, koliko bespoštednom borbom i zalaganjem koje je pokazala.

Jednostano, na igračima se osjetilo da su prava porodica, prava ekipa koja je ponosna i sretna što igra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

I sinoć protiv SAD niko na tribinama i pred malim ekranima nije razmišljao o klanovima i kastama u reprezentaciji, sujeti, osjećaju konkurencije među igračima. Gledali smo borbenu i odgovornu klapu koja je za rezultat Bosne i Hercegovine spremna i poderati protivnički dres.  I zato smo i uživali bez obzira što se radilo o jednoj probnoj utakmici bez rezultatskog značaja.

Selektorski debi Roberta Prosinečkog obećava, jer je potvrdio kako će od reprezentacije BiH tražiti dominantnu igru sa većim posjedom lopte od protivnika.

Prosinečki bi time mogao dokazati i svoje trenerske kvalitete, jer se većina današnjih trenera odlučuje igrati defanzivno jer znaju posložiti samo odbrambeni dio igre, pa se ne usuđuju krenuti na gol protivnika jer ne znaju postaviti organizaciju u ofanzivi.

Ipak čini se kako će od načina igre važnije biti sačuvati ovaj porodični timski duh i veliku borbenost u igri kakve smo vidjeli protiv SAD.

Nebitna utakmica protiv Amerike, pokazala je toliko toga najbitnijeg…

(BIH.ba)