Nogometaši Osasune i Empolija opravdali ukazanu priliku

Isprva se provjera s Albanijom činila kao dobar i interesantan izbor, s obzirom da se radilo o selekciji u usponu i učesnici minulog EP-a u Francuskoj, gdje se kao debitant pokazala u veoma pozitivnom svjetlu.

Sada kada je sve iza nas, možemo konstatovati da je naš tim na čelu sa selektorom Mehmedom Baždarevićem napravio pravu odluku prihvativši ponudu ove selekcije za prijateljski meč, koji nam je, sumirajući utiske, donio mnogo toga dobrog.

Piše: Admir Vatreš

Iako susret nije bio takmičarskog karaktera, pozitivan rezultat značio nam je u smislu samopouzdanja i motivacije pred odlučujuće kvalifikacione duele.

Mnogo važnije od toga je što smo u Elbasanu dobili igrače za budućnost, kako je i sam selektor naglasio na press konferenciji nakon meča.

Prvenstveno se to odnosi na vršnjake Kenana Kodru (23) i Radeta Krunića (23), koji su ostavili najbolji utisak.

Kodro je asistirao Luliću kod drugog pogotka, a svemu tome prethodilo je sjajno dodavanje Krunića, koji je i izborio jedanaesterac za vodstvo našeg tima.

Međutim, treba reći da su ova dva mlada igrača u pomenutom susretu samo iskoristila ukazanu šansu, potvrdivši sjajne igre koje ove sezone pružaju u dresovima Osasune, odnosno Empolija.

Uveo Osasunu u Primeru

Krenut ćemo od Kenana, sina proslavljenog bh. reprezentativca Mehe Kodre, koji je imao privilegiju da prve nogometne korake napravi u rodnom San Sebastianu, tačnije u redovima Real Sociedada.

Iz druge momčadi ovog tima je 2014. godine prešao u Osasunu, koju je prošle sezone svojim pogotcima uveo u Primeru.

Foto: Gettyimages.com

Pet pogodaka i asistencija na devet ovogodišnjih mečeva razlog je zbog kojeg je i dobio poziv u bh. državni tim, gdje je u svega jednom susretu opravdao očekivanja.

Kodro je ove sezone za Osasunu u godinama najjačoj evropskoj ligi upisao 20 nastupa, a imao je priliku voditi duele s nekima od najboljih defanzivaca današnjice poput Ramosa, Pepea, Piquea, Godina…

Iz Jelen Superlige u Serie A

S druge strane, Radetov nogometni put je potpuno suprotan. Krenuo je iz fočanske Sutjeske, a put ga je odveo u Donji Srem, da bi svega godinu dana poslije potpisao za Veronu. Ostao je u Sremu na posudbi do kraja sezone, a nakon što mu je propao transfer u Crvenu zvezdu, priključio se Borcu iz Čačka.

Sjajne igre u dresu ove momčadi 2015. godine donose mu transfer u Empoli, gdje se ove sezone izborio za mjesto startera.

Foto: Gettyimages.com

Odigrao je ukupno 26 utakmica, od kojih je 22 počeo od prve minute.

Baš poput Kenana i Rade u svojim nogama ima mnoštvo kvalitetnih mečeva, između ostalih i one s Juventusom, Napolijem i Romom.

Važne uloge

Dok Kodru odlikuju visina, istančan osjećaj za gol, odlično kretanje i duel igra, što su svakako karakteristike jednog klasičnog centarfora, Krunić kao veznjak raspolaže s izuzetnom tehnikom, razornim udarcem i nadasve zavidnim fizičkim predispozicijama.

Obojica su to demonstrirala u meču s Albanijom, no sada im je potrebno selektorovo povjerenje, koje itekako zaslužuju, s obzirom da su jedni od rijetkih bh. reprezentativaca koji standardno igraju u ligama petice, a pritom imaju važne uloge u svojim momčadima.

Foto: Anadolu Agency

Dakako da su svojim ovosezonskim igrama skrenuli pažnju na sebe i za očekivati je da i naredne sezone zaigraju u elitnom rangu, bez obzira da li njihove trenutne momčadi napuste takmičenje.

Kada već govorimo o susretu s Albanijom, ne treba zaboraviti ni stopera NEC Nijmegena Daria Đumića (25), koji je također imao zapažen debi i na kojeg treba najozbiljnije računati, ukoliko u skorije vrijeme napravi transfer, u što ne treba sumnjati, jer slovi za jednog od najboljih defanzivaca Eredivisie u aktuelnoj sezoni.

(Reprezentacija.ba)