Za dvije godine u Francuskoj će biti odigrano najmasovnije Europsko prvenstvo u fudbalu.

Čak 24 tima nastupit će na smotri najboljih europskih reprezentacija, a Euro 2016 donosi novosti poput igranja kvalifikacionih utakmica svim danima u sedmici osim ponedjeljka, debitantskog nastupa za Gibraltar u kvalifikacijama, isključivog kompjuterskog određivanja rasporeda kvalifikacija…

Na Europsko prvenstvo direktno će se plasirati po prve dvije momčadi i najbolja trećeplasirana ekipa iz svih osam grupa u kojima će se za plasman na Euro 2016 boriti 53 reprezentacije.

U UEFA-i najavljuju kako će pravila žrijeba, nositelje i nenositelje, kao i termine utakmica na samom turniru objaviti nakon zasjedanja njihovog Izvršnog odbora koje je planirano za 23. i 24. januar u švicarskom Nyonu.

Nakon zasjedanja Izvršnog odbora UEFA će objaviti i ljestvicu reprezentacija prema kojoj će se birati jakosne skupine, kao i nositelji u kvalifikacijama, koje počinju u septembru ove godine.

Iako bi se prema nekim kalkulacijama Bosna i Hercegovina mogla naći među najboljih devet europskih selekcija koje će biti nositelji, zvanične potvrde o trenutnom UEFA-inom poretku reprezentacija nema, te ćemo sa nestrpljenjem čekati informacije iz krovne kuće europskog fudbala.

(Reprezentacija.ba)