Naša fudbalska reprezentacija će danas saznati imena protivnika na predstojećem Mundijalu koje će se održati naredne godine u Brazilu. FIFA je odlučila da će način izvlačenja i sortiranja selekcija biti određen danas prije žrijeba.

Tako da je za Zmajeve još uvijek nezivjesno u kojoj jakosnoj grupi će se naći. Kako smo već pisali moguća su dva scenarija. Ukoliko se ne nađemo u drugoj jakosnoj skupini, odnosno ne budemo među europskim reprezentacijama koje su nositelji onda nam ćemo za protivnika dobiti ednog od nositelja iz Južnoameričkih zemalja (Brazil, Argentina, Kolumbija ili Urugvaj), a sigurno neće igrati protiv predstavnika Afrike i dvije južnoameričke zemlje iz druge jakosne grupe (Čile i Ekvador).Tako dakle Bosna i Hercegovina ukoliko bude žrijebom prebačena u drugu jakosnu grupu može imati ovakvu grupu:

1. Brazil / Argentina / Kolumbija / Urugvaj 

2. Bosna i Hercegovina 

3. Sjedinjene Američke Države / Meksiko / Kostarika / Honduras / Japan / Iran / Južna Koreja / Australija 

4. Holandija / Italija / Engleska / Portugal /Grčka / Hrvatska / Francuska / Rusija.

Ukoliko Bosna i Hercegovina ostane u europskoj jakosnoj grupi, a neka druga reprezentacija bude prebačena u drugu jakosnu grupu, Zmajevi bi teoretski na Mundijalu mogli u grupnoj fazi imati sljedeće protivnike:

1. Brazil / Španija / Njemačka / Argentina / Kolumbija / Belgija / Urugvaj / Švicarska

2. Čile / Obala Slonovače / Ekvador / Gana / Alžir / Nigerija / Kamerun ili jedna od reprezentacija Holandija / Italija / Engleska / Portugal / Grčka / Hrvatska / Francuska / Rusija

3. Sjedinjene Američke Države / Meksiko / Kostarika / Honduras / Japan / Iran / Južna Koreja / Australija

4. Bosna i Hercegovina

U praksi gore navedeno znači da Bosna i Hercegovina na Svjetskom prvenstvu može igrati protiv svake od reprezentacija učesnika, te da će sreća ponovo igrati veliki faktor u određivanju težine puta ka završnici turnira.

Većina članova naše delegacije koja predstavlja BiH na današnjem žrijebanju u Brazilu mišljenja je da bi iz prve skupine najbolji mogući protivnik bila selekcija Švicarske. No, bez obzria na scenarij i raspored grupa vjeruju kako će nas reprezentacija Bosne i Hercegovine na dostojan način predstaviti na smotri najboljih selekcija narednog ljeta u Brazilu.

Žrijeb će biti održan sa početkom od 17 sati po našem vremenu uz direktan prijenos na BHT 1.

(Reprezentacija.ba)