Legenda naÅ¡e koÅ¡arke, Äovjek koji je uÄestvovao u stvaranju reprezentacije BiH, Å¡to kao igraÄ Å¡to kao Älan organizacionog boarda, Emir MutapÄić, u danaÅ¡enjem izdanju Dnevnog Avaza progovorio je o posljednjim deÅ¡avanjima u taboru naÅ¡eg nacionalnog tima. ÄŒovjek koji zna sve, napokon je progovorio i o tome zaÅ¡to je i kako Damir Mulaomerović, u to vrijeme jedan od najboljih mladih igraÄa Evrope, zaisgrao za Hrvatsku… Njegove rijeÄi prenosimo u cijelosti.

Sva ova reakcija dolazi nakon Å¡to su se slabo informisani navijaÄi i sportski laici koji ne žive u Bosni i Hercegovini,  odluÄili javno Mulaomeroviću dati epitet “izdajice”. BaÅ¡ kao i ne tako davno epitet “neznalice” Safetu SuÅ¡iću jedinom treneru koji je Bosnu i Hercegovinu odveo na jedno veliko takmiÄenje.

UoÄi rata Damir Mulaomerović i Edin Salharević su kao najbolji pojedinci nosili juniorsku selekciju Slobode to titule prvaka Jugoslavije. ÄŒetnici su poÄetkom rata u Vlasenici namjerno i planski ubili Salharevića, iako su lokalni gospodari života i smrti dobili apele iz Beograda da se takav talenat mora pustiti, te da će ako treba i pod srpskim imenom zaigrati za Zvezdu ili Partizan.

Nakon smrti Salharevića, njegov najbolji prijatelj Mulaomerović bježi u Split da ne doživi istu sudbinu. Tokom izbjegliÄkih dana u Splitu, bukvalno gladan, apelirao na tadaÅ¡njeg selektora rahmetli Mirzu DelibaÅ¡ića da ga prikljuÄi reprezentaciji Bosne i Hercegovine kako bi zaigrao za svoju domovinu, ali ujedno sebi i olakÅ¡ao transfer u neki klub i obezbijedio egzistenciju. Nažalost dobio je odbijenicu.

Podsjetimo za Hrvatsku su tada igrali Marković, Firić Alihodžić, Bajramović i joÅ¡ neki drugi kasnije bh. reprezenativci. Javna je tajna kako su neki od njih imali želju da igraju za Hrvatsku Äak i nakon poziva iz Bosne i Hercegovine. Kasnije su postali legende koÅ¡arkaÅ¡ke reprezentacije BiH i miljenici navijaÄa.

damir-mulaomerovic

MutapÄić je želio naglasiti da je Mulaomerović, kao svaki trener, podložan kritikama struke, da je sigurno pravio greÅ¡ke, ali i da hajka koja se na Damira vodi i udara na njegov karakter, spominju termini kao Å¡to je izdajnik (jer je igrao za Hrvatsku) i sliÄno, mora prestati.

„Vidim da mnogi udaraju po Muli, Äak ga kritikuje i Asim PaÅ¡Äanović, mada on prvi nije želio igrati za reprezentaciju BiH. Dobro znam o Äemu govorim, jer sam prisutan u reprezentaciji BiH od njenih prvih dana. Bio sam igraÄ, poslije sam bio ukljuÄen i u organizaciju i znam svu priÄu o Damiru. ZnaÄi, 1994. godine priÄali smo s ljudima iz KS Hrvatske da nam vrate naÅ¡e igraÄe koji su imali njihovo sportsko državljanstvo. Oni su pristali da vrate Dževada Alihodžića, Nenada Markovića, Mensura Bajramovića…, ali je uvjet bio jedan, da Mulu ne diramo. Mula je tada bio veoma mlad, ne mogu reći da je bio žrtva ili da mu se neÅ¡to radilo iza leÄ‘a, ali da nije bilo tog dogovora, mi nijednog od tih igraÄa ne bi dobili.

Sve ovo može potvrditi i Mirsad Äonlagić, koji je i tada, kao i sada, ukljuÄen u rad Saveza“, kaže MutapÄić i nastavlja:

„Mula je Bosanac od glave do pete. On je produkt BiH, dio je naÅ¡e koÅ¡arke i njega se ne trebamo odricati, ovo je i za njega bila velika Å¡kola. A ako tražimo krivce za kompletnu situaciju, možda da skrenemo pogled prema onima koji su iz ove situacije najviÅ¡e profitirali. Mnogo hulja govori o patriotizmu. Mula sigurno nije jedan od njih“, zakljuÄuje MutapÄić.

(Reprezentacija.ba)