Hušidić dobio poziv u “A” reprezentaciju BiH

Momčad iz američke MLS lige Los Angeles Galaxy uputila je čestitku svom igraču Adisu Baggiju Hušidiću na dobijenom pozivu u “A” reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Hušidić je dugo vremena bio među glavnim kandidatima za poziv u najbolji bh. tim, no poziv je uslijedio tek sada, za mečeve protiv Španije i u okviru Kirin Kupa u Japanu.

Rođen je 19. maja 1987. godine u Velikoj Kladuši, odakle je u ratu s porodicom izbjegao u Hrvatsku, a kasnije i u Njemačku. Iz Hamburga su 1997. godine odselili u Libertyville u američkoj saveznoj državi Illinois, gdje se Adis aktivnije počeo baviti nogometom.

Svoju američku nogometnu karijeru počeo je igrajući za Univerzitet Illinois, nakon dvije godine Adis prelazi u Chicago Fire.

Nakon toga se vraća u Evropu i nastupa za švedski Hammarby, gdje je proveo jednu sezonu i dobio poziv trenera Galaxyja, Brucea Arene zbog čega se ponovo vraća u SAD.

Odlične igre u Hammarbyju preporučile su ga za Galaxy kod Bruce Arena, trenera američkog LA Galaxyja.

Nadimak “Baggio” mu je dao njegov otac koji je bio veliki fan italijanskog fudbalskog asa Roberta Baggija. Hušidić i gaji sličan stil igre kao italijanski Baggio.

Prvi bh. sportista na prijemu kod Obame

Ekipa Los Angeles Galaxya je prošle godine osvojila titulu šampiona MLS-a zbog čega ih je u Bijeloj kući ugostio predsjednik SAD-a Barack Obama.

Tako je Hušidić postao prvi bh. sportista koji je bio gost Baracka Obame.

la-galaxy

Suigrač sa Gerrardom, Keaneom…

U timu LA Galaxya nastupa nekolicina fudbalskih velikana koji su tokom svoje karijere u Europi ostvarili zavidne karijere.

Tako je od prošle sezone član tima iz Los Angelesa je legenda Liverpoola Steven Gerrard, kao i Irac Robbie Keane, Ashley Cole, Nigel de Jong…

Adis Hušidić igra na sredini terena, kao i na poziciji lijevog krila.

U dosadašnjem dijelu sezone u MLS-u je upisao svih 10 nastupa u kojima je postigao jedan gol i upisao jednu asistenciju.

(Reprezentacija.ba)