Džeko je odgovarao navijačima Rome iz Kine

Kapiten naše reprezentacije i prvotimac italijanske Rome Edin Džeko odgovarao je na zanimljiva pitanja navijača Rome iz Kine.

1.Koliko ste planirali postići golova u sezoni?

Nikada nisam razmišljao o tome ni prije, a ni u toku sezone. Postizanje golova je moj posao, ali najvažnija stvar za mene je da klub dolazi do pobjeda i osvaja trofeje.

2. Šta Vam je Miralem Pjanić rekao prije vašeg dolaska u Romu? Da li je on uticao da odluku donesete lakše?

Romu sam počeo pratiti prije nekoliko godina, od kada je Miralem tu, ali i prije sam znao da je veliki tim. Klub je bio veoma dobar i igrao je dobro protiv Manchester Cityja kada sam ja bio tamo. Također, Pjanić mi je rekao puno pozitivnih stvari te da ova momčad može osvajati trofeje. To je ono što svaki fudbaler želi i to je razlog zašto sam ovdje.

3. Ako bi mogao igrati u tandemu sa bilo kojim napadačem na svijetu, ko bi to bio?

Prema mom mišljenju, najbolji napadač na svijetu je Zlatan Ibrahimović, pa kada bih imao šansu da igram sa nekim u tandemu, definitivno bih izabrao njega.

4. Da li često večerate sa Pjanićem?

Ponekad izađemo na ručak, ponekad na večeru, ali ne svaki dan. Naravno, svaki dan se viđamo na treningu.

5. Kada će Roma doći u Kinu?

Znam koliko su navijači strastveni tamo. Nikada nisam bio u Kini i nadam se ćemo uskoro doći.

6. Možete li podijeliti neku smiješnu anegdotu  sa treninga ili iz svlačionice? Ko je najzabavniji u svlačionici i zašto?

Definitivno imamo interesnatne momke. Tony Rudiger je jedan od njih, on voli da pleše i sigurno ne želite da vidite njegove video materijale. On pleše na način na koji ja ne mogu. Kostas Manolas je momak koji voli da priča puno i on je jedan od onih oko kojeg se sve vrti. Naš timski duh je veoma dobar. Drugačije je od svih drugih klubova gdje sam igrao. I dobro da to imate.

7. Kineska Nova godina je u ponedjeljak. Da li imate poruku za fanove u Kini?

Kao što sam Vam rekao, volio bih da posjetim naše fanove tu. Siguran sam da će doći vrijeme da dođemo. Želim da čestitam Novu godinu i poželim sve najbolje svima u Kini.

8. Kojeg defanzivca Rome najčešće izbjegavate na treninzima?

Rudigera jer on uvijek dolazi sa leđa, hvata me sa obje ruke, a ja mu kažem: “Čovječe, ovo je samo trening, polako!”. Definitivno njega.

9. Koja formacija ili sistem Vam najbolje odgovara?

U mojoj karijeri igrao sam u formaciji sa dva igrača naprijed, jedan pored mene, a igrao sam i u formaciji sa jednim, kao što je bilo u Cityju i ovdje. Ipak, više volim kada se igra sa dva napadača.

10. Koji saigrač Vam najviše pomaže pored Pjanića?

Kao što sam rekao prije, svi momci su fini, prijateljski se odnose prema meni od kada sam stigao.  Nije mi puno trebalo da se prilagodim timu, to nije teško učiniti ovdje. Svi momci su veoma dobri.

11. Da niste napadač, koji bi poziciju izabrali?

Kada sam bio mlađi, igrao sam po desnoj strani. Ipak, dugo vremena sam napadač i ne bih mijenjao poziciju.

12. Koliko se razlikuje defanzivni stil igre u Njemačkoj, Engleskoj i Italiji?

Italijanska liga je najjača u defanzivnoj igri u poređenju sa ostalima. Volio bih kada bi timovi iz Serie A igrali otvorenije. Ovdje je kod većine timova glavni fokus na odbranu i “markiranje” igrača.

13. Koji je Vaš pogled na navijače Citya i Rome

Doček koji su mi priredili navijači Rome bio je kao nigdje prije. Taj dan će mi ostati u sjećanju zauvijek. Volio bih to da vidim na stadionu uskoro. Nisam vidio sve od navijača Rome zato što trenutna situacija ne pomaže ni nama ni klubu ni navijačima. Oni žele da mi pobjeđujemo, ali zajedno možemo biti puno jači. Nadam se da će se ovaj problem riješiti uskoro. U Cityju sam imao veliku podrđku i bilo mi je drago zbog toga.

14. Koja je Vaša omiljena životinja? Dali ste ikada vidjeli pandu?

Volim životinje i kada bih morao da izaberem omiljenog ljubimca, rekao bih psi. Ne, nikada nisam vidio pandu!

15. Kako ste napravili balans između fudbala i porodičnog života?

Sada sam otac i život je drugačiji. Prije, sve je bilo kako treba sa mojom porodicom, jer su mi oni pomagali da se što bolje pripremim za svoj posao.

(Reprezentacija.ba)