Selektor Mehmed Baždarević okupiće danas fudbalsku reprezentaciju BiH u Trening centru NFSBIH u Zenici kako bi započeli pripreme za kvalifikacione susrete protiv Velsa i Kipra.

Prvog dana priprema selektor Baždarević družio se sa novinarima. Štilić će kasniti zbog večerašnje klupske utakmice, a posljednji danas će stići Asmir Begović čiji avion u Sarajevo slijeće tek navečer. Do sutrašnjeg treninga reprezentacija bi trebala biti kompletna.

Nikad veće iskušenje, a nikad većih problema od preuzimanja funkcije?

Utakmica izuzetno važnja, ali isto onoliko važna koliko i one prije. Ne bih govorio previše o protivniku, svi znamo da su u pozitivnom periodu i prvi u grupi, ali uz sve poteškoće koje susrećemo i koje nam dolaze u nevrijeme, mislim da imamo dovoljno snage i kvaliteta da prebrodimo prepreku zvanu Vels.

Raduje dobra forma Vedada Ibiševića i Miralema Pjanića.

Bili smo zabrinuti zbog nedovoljno minutaže naših igrača na terenu u klubovima. Stvari se mijenjaju i to ohrabruje, da Bičakčić igra dobro, da Spahić potvrđuje svoju formu, da je Vedo ponovo onaj pravi… Nadam se da će svi dati sve od sebe u narednim danima da se što bolje pripremimo za utakmicu u subotu. Za uspjeh jednostavno moramo dati sve od sebe i to nije fraza.

Džeko i Lulić su povrijeđeni, Bešić suspendovan, da li je to previše problema da bi smo se nadali uspjehu protiv Velsa?

O povredama ne bih govorio dok naš ljekarski tim ne napravi preglede. Imali smo informacije da Pjanić neće moći igrati četiri sedmice, a sada je tu. Nadam se da će i Lulić biti spreman. Hendikep je što nemamo Džeku i Bešića, ali u fudbalu se neke stvari mogu nadoknaditi i čvrsto sam ubijeđen da uz sve povrijeđene igrače imamo dovoljno snage da napravimo rezultat protiv Velsa. Mislim da, čak i sada kada oni prolaze najbolji period u historiji Velsa, mi imamo dovoljno kvalitete za dobar rezultat.

Edin Džeko je povrijeđen, ali ipak dolazi na okupljanje.

Svakih 12 sati naš ljekarski tim se čuje sa Edinom koji ima terapije u Rimu. Kako rekoh, stanje sa povredama se nekada brzo mijenja, a ja sam urođeni optimista. I sa Džekom i bez Džeke i svakog drugog igrača mi moramo pokazati svoje najbolje lice, jer upravo se u ovakvim utakmicama rađaju novi veliki igrači od kojih niko do tada nije očekivao da mogu napraviti tako nešto.

Zmajevi će imati veliku podršku na Bilinom Polju, ali i velika očekivanja navijača.

Ovo je reprezentacija navijača i svih nas, a mi ćemo morati da im damo argumente da nas podrže i navijaju za nas. Nikome nije lako doći u Zenicu, jer su navijači puno doprinjeli da repreznetacija napravi dobre rezultate. Želimo biti takvi da navijači jednostavno moraju biti uz nas.

(Reprezentacija.ba)