BiH sa 1:0 bolja od Srbije

U17 Bosna i Hercegovina pobijedila je danas u Kostreni Srbiju sa 1:0 u utakmici trećeg kola grupe C Evropskog prvenstva.

Ipak nedovoljno za plasman u četvrtfinale jer je izabranicima Sakiba Malkočevića nedostajao je samo jedan pogodak za plasman u četvrtfinale.

Prvu priliku na utakmici imala je Srbija kada je Stuparević sa pet metara pogodio stativu. Dvije minute poslije uzvratio je bh tim kada je Santrač uputio liptu prema Saviću, ali je golman Srbije Gordić na vrijeme istrčao ispred svog kaznenog prostora i izbacio loptu u polje.

Gazibegović je u 11’ snažno šutirao sa oko 25 metara, ali je protivnički golman skrenuo loptu u korner. Isti igrač je u 15’ još jednom pokušao sa distance, a lopta je ovaj put otišla pored gola.

Narednih 15 minuta nije bilo ozbiljnijih šansi, a onda je u 30’ napadač Srbije Stuparević pokušao sa ivice šesnaesterca, ali je dobro postavljeni Kršić uhvatio loptu. Samo minutu poslije ponovo je pokušao Stuparević, a golman bh tima loptu izbacuje u korner.

Savić je u 33’ odlično prošao po desnoj strani, uposlio Šikanjića, ali njegov šut su izblokirali defanzivci Srbije. U 38’ Stuparević je pokušao da iznenadi istrčalog Krišića šutem sa distance, a naš golman je stagao loptu i ostalo je 0:0, što je bio i konačan rezultat prvog poluvremena.

Već na otvaranju drugog perioda igre Srbija je imala dobru priliku, ali Kršić zaustavio udarac Neškovića. U 50’ Savić je glavom iz povoljne pozicije loptu poslao pored Gordićevog gola.

Šikanjić je  62’ kreirao odličnu šansu za Marušića čiji šut iskosa sa desne strane Gordić odbija u korner. Deset minuta poslije Tegeltija je pokušao sa preko 20 metara, ali ni on nije bio precizan. Sa distance je probao i Santrač da ugrozi gol Srbije, a lopta je ponovo otišla preko gola.

U 80’ Savić je još jednom prošao po desnoj strani, uposlio Imamovića koji je precizan za 1:0.

U drugom susretu grupe Njemačka je sa ubjedljivih 7:0 pobijedila Republiku Irsku. Njmačka sa 9 bodova plasirala se u četvrtfinale, kao i Republika Irska sa 3 boda koliko su osvojile i BiH i Srbija.

Bosna i Hercegovina-Srbija 1:0 (0:0)

Stadion: NK Pomorac, Kostrena.

Sudija: Donatas Rumšas (Litvanija).

Sudije asistenti: Radek Kotik (Češka Republika), Ian Bird (Vels).

  1. sudija: Mario Zebec (Hrvatska).

Golovi: 1:0 Imamović (80’).

Žuti kartoni: Salčin, Sejdović, Santrač (BiH), Kokir (Srbija).

Bosna i Hercegovina: Jasmin Kršić, Enio Zilić (63. Dobrica Tegeltija), Rijad Sadiku, Jusuf Gazibegović, Stefan Santrač, Đani Salčin (48. Domagoj Marušić), Milan Šikanjić, Emir Sejdović (68. Marko Brkić), Armin Imamović, Nemanja Vještica, Milan Savić. Selektor: Sakib Malkočević.

Srbija: Miloš Gordić, Aleksandar Kostić, Svetozar Marković, Jovan Vladimir Pavlović, Marko Janković, Željko Gavrić, Filip Stuparević, Armin Đerlek (68. Vanja Zvekanov), Dimitrije Kamenović, Slobodan Tedić (18. Mihajlo Nešković), Mateja Zuvić (54. Jovan Kokir). Selektor: Perica Ognjenović.

(Reprezentacija.ba)