Donosimo pregled najzanimljivijih činjenica o prijateljskoj utakmici koju u Elbasanu od 18 sati igraju Albanija – BiH.

Reprezentacija BiH svoju historiju počela pisati u Albaniji

Prvu službenu utakmicu u historiji, BiH je igrala upravo protiv Albanije u Tirani 30. novembra 1995. godine. Tada su Albanci slavili sa 2:0, a golove su postigli Škendro i Dobi. Ukupno smo protiv Albanije odigrali četiri meča, ostvarili jednu pobjedu, dva remija te jedan poraz uz gol razliku 3:3.

Edin Džeko protiv Albanije može postići 50. gol u dresu reprezentacije

Kapiten fudbalske reprezentacije BiH Edin Džeko (31) protiv Albanije ima priliku postići svoj 50. gol za Bosnu i Hercegovinu. Džeko je do sada u 83 utakmice u državnom dresu zabio 49 golova. Edin je u dresu selekcije BiH postizao golove protiv 25 reprezentacija, ali protiv Albanije se još uvijek nije upisao u strijelce.

Debitanti u timu

Večeras bi za Bosnu i Hercegovinu mogla debitovati dva nova reprezentativca. To su napadač španske Osasune Kenan Kodro (23) i defanzivac holandskog NEC-a Dario Đumić (25). Kenan Kodro je sin legendarnog napadača Barcelone i Bosne i Hercegovine Mehe Kodre, a svi stručnjaci se slažu kako bi Kenan zahvaljujući svojim fizičkim predispozicijama i talentu mogao biti paklen napadač poput svog oca. S druge strane, Dario Đumić je imao ponude danske reprezentacije za koju je igrao preko 30 puta, ali je strpljivo čekao promjenu sportskog državljanstva, te u konačnici poziv selektora što mu je kako kaže ispunjenje dječačkog sna.

BiH bez sedam Zmajeva u Elbasanu

U odnosu na kvalifikacionu utakmicu protiv Gibraltara (5:0), naša reprezentacija će protiv Albanije biti bez sedam fudbalera. Selektor Baždarević je odlučio da oslobodi obaveza Miralema Pjanića, Seada Kolašinca, Vedada Ibiševića, Edina Višću, Ibrahima Šehića, Amer Gojak je ustupljen U21 selekciji, dok se Ermin Bičakčić povrijedio. Ipak, Edin Džeko, Mato Jajalo, Senad Lulić i Ognjen Vranješ (bili suspendovani protiv Gibraltara) se vraćaju u naš tim.

Sukob igrača i selektora u Albaniji

Iako je De Biasi odveo Albance po prvi put u historiji na jedno veliko takmičenje (Euro 2016), atmosfera u timu je loša. Ponajbolji igrač tima Taulant Xhaka je nakon duela sa Italijom napustio kamp reprezentacije, dok su Amir Abrashi i Ergys Kace odlučili da ne igraju za selekciju sve dok je De Biasi na mjestu selektora.

Utakmicu Albanija – BiH sudi Makedonac

Duel Albanija – BiH sudit će Dimitar Mečkarovski iz Makedonije. Mečkarovski (42) je internacionalni sudija od 2008. godine i pretežno je dijelio pravdu na utakmicama omladinskih reprezentacija (kvalifikacije za EP). Interesantno da je u makedonskoj ligi na 92 utakmice, koliko je sudio, pokazao čak 32 crvena kartona.

FACE TV prenosi meč iz Elbasana

Utakmicu iz Elbasana direktno će i ekskluzivno prenositi FACE TV. Nakon specijalne uvodne emisije utakmicu će komentarisati legendarni Sabahudin Baho Topalbećirević. Osim FACE TV-a, susret iz Elbasana bit će emitovan i na albanskom kanalu SuperSport2 HD.

Elbasan Arena jedna od najmodernijih na Balkanu

Susret Albanija – BiH igra se u Elbasanu na Elbasan Areni, koja ima kapacitet od 12.800 sjedećih mjesta. Elbasan Arena je jedna od najmodernijih na Balkanu.  Stadion na kojem će se igrati večerašnji duel izgrađen je 1967. godine, a 2014. godine je rekonstruisan po najmodernijim standarima UEFA-e. Rekonstrukcija Elbasan Arene koštala je oko 5,5 miliona eura i A reprezentacija Albanija od 2014. godine igra na ovom stadionu svoje susrete.

BiH 25 pozicija bolja od Albanije na FIFA rang listi

Naša reprezentacija trenutno zauzima 29. mjesto na FIFA rang listi, dok je Albanija na 54. poziciji. Albanciji su najbolje bili rangirani 2015. godine, kada su zauzimali visoko 22. mjesto.

Albanija tri meča u nizu bez pobjede

Selekcija Albanije nalazi se u lošoj formi. U posljednje tri utakmice ostvarili su isto toliko poraza te nisu postigli nijedan gol. Izgubili su na Elbasanu od Španije (0:2) i Izraela (0:3) te prije nekoliko dana od Italije u gostima (0:2).

Od 2002. godine strani selektori u Albaniji

Posljednji domaći stručnjak koji je sa klupe predvodio Albaniju bio je Sulejman Demollari (od 2001. do 2002. godine). Od 2002. godine pa do danas, Albanija je promijenila šest selektora. Albance su trenirali Giuseppe Dossena, Hans – Peter Briegel, Otto Barić, Arie Haan, Josip Kuže te aktuelni Gianni de Biasi.

(Reprezentacija.ba)