Uz Francuze, guraju ih među glavne favorite za zlato. Danska reprezentacija možda nije najbolje startovala, no polako se zahuktava, piše Oslobođenje.ba.

Jučer su u Lusailu savladali Poljake. Izgledalo je kao rutina.

Dok su ekipa sa najviše medalja osvojenih na evropskim prvenstvima, šest, od čega su dva zlata (2008, 2012), srebro (2014) i tri bronze (2002, 2004, 2006), najbolji na svijetu još nisu bili.

Je li ovo njihova godina? Pitat će se i drugi. Francuska, neporažene Hrvatska i aktuelni prvak Španija. Podmlađena Njemačka. Treba računati i na Šveđane, Poljake…

Ako pitate Mikkela Hansena, najboljeg igrača svijeta 2011. godine, reći će vam da je još rano za prognoze. Tri pobjede i dva remija bile su dovoljne za drugo mjesto u grupi.

“Neprihvatljivo je da nismo osvojili prvo mjesto u grupi, ali to je bilo nemoguće nakon remija protiv Njemačke. Poslije toga smo odigrali vrlo dobro. Lijepo je vidjeti da svi u ekipi rade dobro – dobri golovi, dodavanja, akcije, igra u defanzivi. To je dokaz da imamo dobar tim, što je dobro za dalje”, kaže 27-godišnji lijevi bek koji nastupa za PSG.

Ono što Dancima sljedeće stoji na putu ka medalji je Island u osmini finala. Bio je Hansen blizu prije četiri godine u finalu Mundijala u Švedskoj. Francuzi su se okitili zlatom nakon produžetka.

Može li Danska da uzvrati u Kataru i ko su glavni favoriti prema Hansenu?

“Ne znam. Ovo prvenstvo je pokazalo da ako niste 100 posto spremni, na terenu ćete imati problema bez obzira protiv koga da igrate. Rano je da se može reći da je to ovaj ili onaj tim”, kaže Hansen.

Upitali smo Hansena da prokomentariše prvi nastup Zmajeva na SP-u i osvojeno peto mjesto u grupi. Šta je potrebno da BiH u budućnosti napravi iskorak na velikim takmičenjima?

“Nisam ih gledao tako da mi je teško bilo šta reći, dati neki savjet. Ali, BiH je na pravom putu, ima dobre igrače. Znate, detalji odlučuju na ovakvim prvenstvima, nekada izgubite zbog jednog gola, nekada pobijedite s golom razlike. Na kraju se radi o sitnicama. Nekada vam je potrebna i sreća.”

Mikkel dolazi iz rukometne porodice. Njegov otac Flemming Hansen je za reprezentaciju Danske odigrao 120 mečeva i postigao 240 golova. Bio je učesnik Ljetne olimpijade 1984. godine, javlja Oslobođenje.ba

(Reprezentacija.ba)