KoÅ¡arkaÅ¡ki reprezentativci Bosne i Hercegovine u nedjelju su se poÄeli okupljati uoÄi predstojećih meÄeva. Zmajeve, podsjetimo, u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo oÄekuju dueli sa Litvanijom koja predstavlja koÅ¡arkaÅ¡ku velesilu koja je osvajala medalje na prestižnim takmiÄenjima, a po trenutnom FIFA-u rankingu su meÄ‘u najboljim svjetskim selekcijama.

Zbog svega toga ne Äudi Å¡to su ulaznice za utakmicu koja će biti odigrana u tuzlanskom Mejdanu “planule” u roku od svega tri sata. Raduje to i selektora naÅ¡ih koÅ¡arkaÅ¡a Vedrana Bosnića koji tokom razgovora za Reprezentacija.ba portal nije skrivao optimizam.

– Krenulo je danas okupljanje, momci dolaze iz raznih dijelova Evrope i oÄekujem da ćemo tek sutra naveÄer biti kompletni. Ovi koji su tu će veÄeras odraditi lagani trening. Atmosfera? Dobra, kao i uvijek, svi smo željni velike utakmice i velikog izazova, a za Litvaniju nije potrebno imati veći motiv. Znamo dobro o kakvoj se reprezentaciji radi. Moramo se dobro pripremiti i dati maksimum ako ih želimo pobijediti, kaže nam Bosnić.

U prodaju su puštene karte za 3.500 sjedećih mjesta, što je ujedno i dozvoljeni kapacitet prilagođen epidemiološkim mjerama i uputama koje je dobio Košarkaški savez naše zemlje.

– BaÅ¡ sam saznao da su prodane sve ulaznice. Å ta reći… Ovi momci su u zadnje dvije-tri godine napravili puno dobrih stvari, kvalifikovali smo se na Evropsko prvenstvo, sada smo na dobrom putu kada su u pitanju kvalifikacije za Mundijal… ÄŒinjenica da su ulaznice ‘planule’ za svega nekoliko sati je kompliment za mene i igraÄe i pokazatelj da ljudi cijene ono Å¡to radimo.

Nije tajna da Bosnić uživa veliku podrÅ¡ku cjelokupne bh. sportske javnosti. Vidjelo se to i krajem proÅ¡le godine na utakmici protiv ÄŒeÅ¡ke kada je na jednom transparentu pisalo: “Vedran, naÅ¡ ponos”.

– Osjećam tu podrÅ¡ku i naravno da sam sretan zbog toga. Transparent koji sam vidio u Skenderiji dao mi je joÅ¡ viÅ¡e energije i zato se ovim putem zahvaljujem navijaÄima. Lijep gest.

Foto: FIBA

Pred predstojeće utakmice selektora može radovati i forma košarkaša.

– Uglavnom sam zadovoljan. Ako napravimo neku analizu i pogledamo igraÄe u periodu kada sam preuzeo reprezentaciju, svi ti mlaÄ‘i su se razvijali i danas igraju za bolje klubove. U kontaktu sa sam sa svima njima i drago mi je da su svi uglavnom zadovoljni statusom u svojim klubovima. To je ono Å¡to nam daje samopouzdanje pred ove utakmice.

NaroÄito se izdvaja Džanan Musa za kojeg se interesuje i veliki Real Madrid.

– Odluka da doÄ‘e u Breogan za Musu se pokazala kao odliÄan potez. U Å paniji se vidi njegov rad, kako sazrijeva kao igraÄ i uvjeren sam da je samo pitanje vremena kada će ponovo obući dres nekog od velikana. Hoće li to biti Real ili neko drugi, ne znam, ali da je igraÄ za taj nivo – jeste. Samo neka nastavi ovako.

Bosnić se rado vraća u Mejdan, mjesto gdje je i poÄeo koÅ¡arkaÅ¡ku karijeru.

– Odigrao sam svojevremeno u Mejdanu dosta kvalitetnih utakmica. Tuzla je koÅ¡arkaÅ¡ki grad, Äetiri godine sam igrao tu i lijepe uspomene me vežu za to vrijeme. Upravo će naÅ¡i sjajni navijaÄi u Mejdanu biti vjetar u leÄ‘a i naÅ¡ Å¡esti igraÄ. Atmosfera će sigurno biti uzavrela.

Foto: KS BIH

Upitali smo Bosnića i je li garant za uspjeh to što su u bh. košarci danas imena poput Mirze Teletovića i Razije Mujanović.

– Uvijek je dobro kada u koÅ¡arci imate proslavljena imena, a oni to jesu. Igrali su na visokom nivou, bili su svjetska klasa i kao takvi mnogo mogu pomoći u razvoju mlaÄ‘ih kategorija i cjelokupne koÅ¡arke u naÅ¡oj zemlji.

Kaže i kako su kvalitetni treneri neophodni za razvoj mladih.

– Za razvoj naÅ¡e koÅ¡arke neophodno je posvetiti pažnju mlaÄ‘im kategorijama. I klubovi i reprezentacije moraju imati dobre trenere koji će se suživjeti sa igraÄima, Å¡to viÅ¡e im se posvetiti, jer samo na taj naÄin možemo kroz budućnost dobiti neke nove zvijezde, zakljuÄio je Vedran Bosnić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)