Organizacioni odbor za podizanje spomenika najboljem sportisti BiH svih vremena Mirzi DelibaÅ¡iću jednoglasno je odluÄio da se, iako je spomenik u potpunosti zavrÅ¡en, njegovo sveÄano otkrivanje održi na proljeće 2022. godine, saopÅ¡teno je iz Općine Centar Sarajevo.

Zbog održavanja manifestacije “Zimska Äarolija na Skenderiji” organizacioni odbor u sastavu Danko DelibaÅ¡ić, Edina Selesković, SrÄ‘an Mandić, Samir Avdić, Kenan Magoda i Adis LukaÄ odluÄio je da se zbog nemogućnosti kreiranja adekvatnog ambijenta sveÄana ceremonija otkrivanja spomenika održi kada se za to steknu potrebni uslovi.

Da podsjetimo, otkrivanje spomenika je prvobitno bilo planirano za 8. decembar na 20. godišnjicu Mirzine smrti.

Imajući u vidu sav znaÄaj Mirze DelibaÅ¡ića za Bosnu i Hercegovinu, a cijeneći i potrebu za održavanjem manifestacija poput zimske Äarolije na Skenderiji, organizacioni odbor je odluÄio da sveÄano otkrivanje, na kojem se oÄekuju brojni ugledni gosti iz BiH i inostranstva, odloži zbog nespojivosti ove dvije manifestacije.

Statua Mirze DelibaÅ¡ića, autora Adisa LukaÄa pobjednika na meÄ‘unarodnom javnom pozivu za izradu najboljeg rjeÅ¡enja, je u potpunosti zavrÅ¡ena i nalazi se u ljevaonici umjetnina Jurkić u OraÅ¡ju gdje će i ostati do utvrÄ‘ivanja novog termina za sveÄano otkrivanje.

Organizacioni odbor će blagovremeno obavijestiti javnost o novom terminu otkrivanja spomenika.

(Reprezentacija.ba)