Bh. rukometaši su se drugi put u nizu plasirali na EURO i to nakon što su kvalifikacije za prvenstvo završili kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Selektor Ivica Obrvan je govorio za zvaničnu stranicu Rukometnog saveza BiH nakon večerašnjeg poraza u Grazu od Austrije te istakao da su njegovi izabranici zasluženo otišli na prvenstvo.

“Prije svega čestitao bih našim igračima na plasmanu na EURO, koje je u jednom trenutku bilo i u opasnosti. Večeras je bilo jako teško igrati, po nekim kalkulacijama bili smo 95%, 97% i sa porazom plasirani kao najbolji trećeplasirani, i htjeli ili ne htjeli to se uvuklo u podsvijest igračima. Nismo ni energetski ni koncentracijom bili na nivou naših prošlih utakmica. Ok, ova se utakmica igrala u gostima kod Austrije, kojoj je igrala samo pobjeda. U slučaju poraza ili remija oni bi ispali. Povuci, potegni, na kraju smo se uspjeli vratiti na snošljiva četiri gola. Malo sam nezadovoljan przentacijom, koncentracije i ideje u napadu koje je manjkalo, samim tim u odbrani. Primili smo puno jeftinih golova, pogotovo u prvom poluvremenu”, rekao je selektor i dodao:

“Zasluženo smo se plasirali, jer treću poziciju nam nije poklonio splet rezultata koji su se poklopili, nego smo sami to ostvarili. Dva poraza od Njemačke minimalnom razlikom, pobjeda protiv Austrije sa šest i tu se stvorila naša pozicija na kojoj smo završili. Najbolja smo trećeplasirana selekcija. Još jednom čestitke igračima, svima u Savezu na ovom velikom uspjehu. Najvažnije i najteže se plasirati na neko veliko takmičenje i evo mi smo to uspjeli.”

(Reprezentacija.ba)