Nakon 12 godina igranja za koÅ¡arkaÅ¡ku reprezentaciju BiH, aktuelni centar Monaca, Elmedin Kikanović (30), odluÄio se oprostiti od naÅ¡eg državnog dresa.

Svoju odluku Kikanović je saopštio putem službenog Facebook profila uz emotivnu poruku.

“U sjećanju mi je zauvijek urezan taj 13. august 2006. godine. Prijateljski meÄ reprezentacija BiH i MaÄ‘arske i moj debi u A reprezentaciji. Prepuna bihaćka dvorana Luke i prvi poeni u najdražem dresu. Sa 17 godina, odnosno Äetiri godine nakon Å¡to sam poÄeo da se bavim koÅ¡arkom, ostvario sam svoj san zaigravÅ¡i u istoj ekipi s igraÄima koje sam dotad gledao uglavnom na televiziji ili bodrio s tribina tuzlanskog Mejdana, kada bi reprezentacija nastupala u Tuzli. PreÅ¡ao sam put od polaznika Å kole koÅ¡arke Sloboda Dite, preko kadetskog i juniorskog reprezentativca, do statusa A reprezentativca. Bila je to kruna ÄetverogodiÅ¡njeg rada. Danas, 14 godina nakon prvog nastupa za kadetsku reprezentaciju BiH, odnosno, nakon neÅ¡to viÅ¡e od 12 godina od prvog nastupa za seniorsku reprezentaciju BiH, vrijeme je za oproÅ¡taj.

Nažalost, Å¡anse za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kini su praktiÄno izgubljene, a sljedeće Evropsko prvenstvo je na programu 2021. Smatram da je pravo vrijeme da mladi igraÄi preuzmu vodeće uloge i da se kroz ovaj period od tri godine afirmiÅ¡e i iskristaliÅ¡e ekipa koja će se ne samo plasirati na Evropsko prvenstvo 2021., već biti i bitan faktor na istom.

Zahvaljujem se svim saigraÄima, bilo je zadovoljstvo dijeliti svlaÄionicu s vama. Najveće je to bogatstvo, upoznati veliki broj kvalitetnih osoba i prijatelja za cijeli život, a to mi je reprezentacija donijela. Zajedno smo slavili velike pobjede, zajedno tugovali u porazima, bili najveći oslonac i podrÅ¡ka jedni drugima. Želio bih da se zahvalim svim djelatnicima KSBiH, ljudima koji su bili ukljuÄeni u rad, ili su na bilo koji naÄin pomogli funkcionisanje reprezentacije. Veliku zahvalnost dugujem svim selektorima, od Nenada Markovića, koji me prvi uvrstio u seniorsku reprezentaciju, preko Mensura Bajramovića, rahmetli Sabita Hadžića, Ace Petrovića, DuÅ¡ka Ivanovića, Damira Mulaomerovića, DuÅ¡ka VujoÅ¡evića, do Jasmina RepeÅ¡e. Bila je privilegija saraÄ‘ivati s vama.

Hvala Å¡to ste, svaki na svoj naÄin, unaprijedili i nadogradili moju igru. Hvala i svim trenerima koji su bili u struÄnim Å¡tabovima pomenutih selektora, a posebno bih se zahvalio medicinsko-tehniÄkom timu u sastavu: Elvir Bijedić, Amer Salihagić i Medin DuÅ¡kaj. Bili su tu od mog prvog dana u reprezentaciji 2006. godine (Elvir malo duže, jer smo od 2003. zapoÄeli saradnju u Sloboda Diti), brinuli o zdravlju reprezentativaca i trudili se da nam niÅ¡ta ne fali. Veliko hvala i svim navijaÄima koji su nas bodrili i u pobjedama i u porazima, potvrÄ‘ujući da se Bosna voli i kad gubi i kad vodi! Taj osjećaj igranja za reprezentaciju ne bi bio isti bez vas. Ogromna zahvalnost navijaÄkoj grupi BHFanaticos, jer niste Å¡tedjeli grla i dlanove bodreći nas Å¡irom Evrope. Vi ste zaslužni za to Å¡to smo se u svakoj evropskoj dvorani osjećali kao da igramo kod kuće.

Za kraj bih imao i poruku za mlaÄ‘e reprezentativce, Äije vrijeme dolazi. Igranje za reprezentaciju je najveća Äast i privilegija koju jedan profesionalni sportista može da doživi. LiÄnim primjerom sam se trudio da pokažem da odazivanje u reprezentaciju ne bi smjelo dolaziti u pitanje. U vrijeme kada se u mnogim nacionalnim timovima kult reprezentacije gubi, budite poÅ¡teni i odgovorni prema svojoj zemlji, prema navijaÄima i odazivajte se na poziv s posebnom radošću i osmijehom, jer igranje za najbolju nacionalnu vrstu svoje države upravo i jeste to -posebna radost. A kada obuÄete sveti plavo-žuti dres, budite svjesni i njegovog tereta i odgovornosti, dajte ono najbolje Å¡to imate u sebi i niko vam neće niÅ¡ta zamjeriti.

Poželio bih mnogo sreće u radu novom rukovodstvu KSBiH na Äelu s predsjednikom Mirzom Teletovićem, kao i budućem selektoru. U meni ćete uvijek imati iskrenog i vatrenog navijaÄa”, stoji u saopćenju Elmedina Kikanovića.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)