Rukometaši reprezentacije BiH vratili su se u Sarajevo iz pobjedničkog pohoda u Rejkjaviku, gdje su senzacionalno izborii prvi historijski nastup reprezentacije BiH na Svjetskom prvenstvu naredne godine u Kataru, a stotine navijača su ih dočekale na aerodromu i ulicama bh prijestolnice, javlja Anadolu Agency (AA).

Stotine hiljada navijača šitom BiH sinoć su proslavili pobjedu rukometaša na Islandu, a potom i slavili prvi nastup fudbalske reprezentacije BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, koja je na čuvenoj Maracani igrala protiv Argentine.

Navijačko veselje večeras je nastavljeno dočekom rukometnih Zmajeva u Sarajevu, koji su sinoćnjim uspjehom pobrali sve simpatije sportske javnosti u cijeloj Evropi i šire.

Nekoliko stotina navijača je rukometne reprezentativce dočekalo u centru Sarajeva, a grad je već nekoliko dana zbog sportskih podviga nacije odveć okićen zastavama i obojen u navijačke boje.

Nakon prošlosedmične minimalne pobjede u Sarajevu rezultatom 33-32 nad petom rukometnom silom svijeta Islandom, reprezentacija BiH sinoć je odigrala izvrsnu utakmicu i u Rejkjaviku i neriješenim rezultatotom 29-29 izborila historijski uspjeh, plasirajući se na svoje prvo Svjetsko prvenstvo.

24. Svjetsko rukometno prvenstvo igra se od 15. januara do 01. februara u katarskim gradovima Dohi i Lusailu, a izvlačenje grupa će biti održano 20. jula u katarskoj prijestolnici Dohi. U Kataru će nastupiti četiri reprezentacije iz regije i to BIH, Hrvatska, Makedonija i Slovenija.