Kenan Kodro govorio u karijeri, svom ocu, Osasuni..

Bh. internacionalac i sin nekadašnjeg bh. reprezentativca Mehe Kodre, Kenan Kodro (23) u posljednje vrijeme igra veoma dobro za špansku Osasunu.

Kenan je postigao dva gola i jednom asistirao u zadnje tri utakmice u dresu Osasune, kojoj ne ide baš najbolje ove sezone u španskoj Primeri.

“Rodio sam se u San Sebastianu, ali se osjećam i Špancem i Bosancem. U Bosni me smatraju strancem, dok sam ovdje Bosanac. Bosanski jezik mi je omogućio da upoznam bosansku stranu i govorim ga bolje od španskom. Imam mnogo prijatelja u Bosni i jednog dana bih volio tamo da živim”, rekao je Kenan na početku razgovora za španski diariovasco.com.

Pored našeg Kenana, u Osasuni su još dva igrača sa prostora bivše Jugoslavije (Čaušić i Vujadinović), dok je trener Petar Vasiljević iz Srbije.

“Odlično se slažem sa Čaušićem i Vujadinovićem, jer je naša generacija prevazišla sva dešavanja. Govorimo istim jezikom i naučili smo da cijenimo jedni druge”, riječi su Kodre.

Kenanov otac, Meho je postigao 74 pogotka za četiri godine u dresu Real Sociedada (od 1991. do 1995. godine), a Kenan smatra da je za njega to nevjerovatno.

“Sada tek shvatam kako je teško postići bar jedan gol u Primeri, a doći do brojke od deset golova je podvig. Činjenica da je moj otac  postizao 23 ili 25 golova u sezoni u Sociedadu je nevjerovatna. Zbog oca sam i počeo igrati fudbal. Imao sam lopte u cijeloj kući, a znao sam i bježati sa časova u San Sebastianu zbog fudbala”.

Dvadesetrogodišnji Kodro nema dilemu oko fudbalskog uzora.

“Moj otac je uvijek bio moj uzor. Imao sam ga uz sebe, a kako sam odrastao, shvatao sam šta on znači navijačima Real Sociedada.  Njega svi pamte kao Kodru, pa sam ja odlučio da na dresu nosim Kenan. Kada dostignem svoj vrhunac, onda ću na svoj dres staviti Kodro”.

Osasuna je ušla u Primeru zahvaljujući Kenanu Kodri, koji je u play off-u postigao tri gola i vratio svoju momčad u prvi rang takmičenja.

“Postigao sam dva gola Gimnasticu i dva Gironi. Pogodak koji sam postigao u revanšu protiv Girone, bio je najvažniji u mom životu, jer smo tada izborili nastup u Primeri. Trenutno nismo u najboljoj situaciji (Osasuna je posljednjeplasirana sa 10 bodova), ali nadam se da ćemo se izvući”, rekao je Kodro diariovasco.com.

(Reprezentacija.ba)