Salihović govorio o kineskoj Superligi

Nekadašnji bh. reprezentativac Sejad Salihović raskinuo je krajem prošle godine ugovor sa kineskim Beijing Renheom, a u razgovoru za njemačke medije govorio je o životu u najmnogoljudnijoj državi na svijetu.

“Kina je interesantan izazov i lagao bih kad bih rekao da nisam išao zbog novca. Kada je igrač pri samom kraju karijere  i dobije jednu takvu ponudu, onda je to nemoguće odbiti. Tamo sam igrao godinu i pol i mogu reći da zvijezdama u Kini nije tako lako, s obzirom da su očekivanja ogromna”, kazao je Salihović i dodao:

“Kinezi očekuju golove, asistencije, trku, borbenost i da vi kao zvijezda samo nosite ekipu, ali to je nemoguće u kontinuitetu. Kada sam došao u Kinu, hranio sam se samo rižom i jajima. Nisam se mogao pronaći u njihovoj hrani i to je jako teško za Europljane. Također, morao sam u određenim periodima hodati sa maskom na licu zbog infekcija. Siguran sam da mnogi neće dugo izdržati u Kini, bez obzira na novac koji dobijaju”.

Sejad vjeruje da će kineski fudbal završiti kao i pojedini ruski timovi, koji su se našli u ogromnim problemima poput Anzhija.

“U Kini se prvenstveno moraju bazirati na škole fudbala te kvalitetne trenere. Slično je bilo i u Rusiji, kada su se ulagali miilioni, dovodili zvučni igrači, ali je to puklo. Moguće da će tako i jednog dana biti u Kini”, riječi su Salihovića.

Salihović je od novembra 2016. godine slobodan igrač, a za A reprezentaciju BiH odigrao je 47 mečeva te postigao četiri gola.

(Reprezentacija.ba)