Sve Hajrovićeve pobjede

Izet Hajrović (25) uspješno je operisan nakon povrede koju je početkom ovog mjeseca zadobio u nastupu svog Werdera protiv Ingolstadta.

Samo tri minute prije kraja utakmice Hajrović  je povrijedio križne i kolateralne ligamente. Tako da će propustiti cijelu sezonu. I to baš kada ga je ponovo krenulo i kada se nakon epizode u Španiji nametnuo u Werderu.

Ipak, gledajući Izetovu karijeru turbulentni periodi od njega su pravili samo boljeg i uspješnijeg igrača.

“Švicarski izdajnik”

Nakon što je 2012. godine u nezvaničnom susretu debitovao za Švicarsku, internet su preplavile najgnusnije i najmorbidnije uvrede Bosanaca i Hercegovaca na njegov račun. Hajrović je želio igrati za Bosnu i Hercegovinu, ali više ni sam nije znao ima li na to pravo.

Jusuf Bećirović, prijatelj naše reprezentacije iz Švicarske, sms-om je tada upitao tri sarajevska novinara, dok su pili kafu u restoranu Capuccino, da li sigurno Izet još uvijek ima pravo igranja za BiH. Neumorni Juka dobio je, od najmlađeg od njih, citat FIFA-inog statuta i definitivnu potvrdu da još uvijek može zaigrati za Bosnu i Hercegovinu.

Odmah je otišao u dom Hajrovića, a ni punu godinu kasnije Izet je golčinom protiv Slovačke Bosnu i Hercegovinu odveo na Svjetsko prvenstvo.

Hajrović sa Borisom Pandžom neposredno po dolasku na prvo okupljanje reprezentacije BiH (Hotel Hercegovina, Foto: Reprezentacija.ba)

Pakleni debi za Bosnu i Hercegovinu

Zbog izmišljene izjave u kojoj je prema pisanju švicarskih novinara uporedio Džeku i Ibrahimovića, Hajrović je u našoj reprezentaciji dočekan na nož. Nekolicina igrača ga nije htjela ni pozdraviti, a baš u tom periodu Džeko je bez objašnjenja kasnio na pripreme reprezentacije. Svi su krivca vidjeli u Izetu Hajroviću.

Sa ogromnim teretom “ružnog pačeta” na leđima Hajrović je debitovao u paklu Žiline i nakon nepune dvije minute na terenu zabio najljepši gol fudbalske reprezentacije BiH ikada – gol koji nas je odveo direktno na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Sva naslađivanja zlonamjernika u sekundi su pala u vodu kada je Hajrović zajedno sa svim svojim saigračima slavio pogodak, a tadašnji fudbaler Grasshoppersa je za sva vremena postao legendom bh. fudbala.

Hajrovićeva prilika protiv Argentine

 

Sa klupe u Galatasarayu na Svjetsko prvenstvo

Hajrović 2014. godine prelazi u Galatsaray no tamo se ne uspijeva nametnuti. Praktično bez ikakve minutaže i u sukobu sa trenerom i klubom Safet Sušić poziva Hajrovića na Svjetsko prvenstvo. Kao i Muhameda Bešića, Pape gura Hajrovića odmah u vatru.

Izet briljira u dva pripremna meča protiv Obale Slonovače i Meksika. Mnogi smatraju da je susret protiv Meksika bio jedan i od najboljih mečeva naše reprezentacije u njenoj historiji.

Nakon priprema Hajrović je odličan i na utakmicama Svjetskog prvenstva.

Nažalost nije ga htio gol, pa njegove dobre prilike, baš kao i one Džeke, Misimovića i Lulića protiv Argentine i Nigerije, nisu pretvorene u golove.

Nepromišljene izjave

Kada je nakon Svjetskog prvenstva potpisao za Werder Hajrović je izjavio kako mu je to korak nazad u karijeri. Navijači su tu izjavu – sasvim logično – dočekali izuzetno negativno, pa je Hajrović nakon neslavne epizode posuđen u Španiju.

I to je Hajrović sve prebrodio i ove sezone se nametnuo treneru, te svoju šansu iskorostio više nego dobro.

Nakon svega napisanog šta drugo zaključiti nego da će se Izet Hajrović vratiti još jači i kvalitetniji i nakon ove povrede.

Taman za konačni udarac – plasman u Rusiju 2018.

(Reprezentacija.ba)