Zvanična Grčka strogo osudila incidente

Na adresu bh. medija stigao je niz e-mailova grčkih institucija i medija koji se izvinjavaju zbog nereda koji su se dešavali na tribinama stadiona Karaiskakis tokom utakmice Grčka – BiH.

Nakon što je zvanično izvinjenje uputio grčki ministar kulture i sporta, kao i nekolicina najčitanijih grčkih portala, zanimljiva poruka stigla je i na Reprezentacija.ba portal.

Najveća Instagram stranica koja okuplja grčke navijače, i to nekoliko desetina hiljada onih najmlađih, insitirala je da prenesemo izvinjenje bh. građanima uz sljedeću poruku:

– Osjećamo najiskrenije žaljenje zbog svega što se dogodilo. Fudbal kao sport treba da u nama budi ljubav, a ne mržnju. – poručuju iz stranice koja je zvanični partner Fudbalskog saveza Grčke uz fotografiju koju je objavio i Fudbalski savez Grčke.

Svojim navijačima uz objavljenu fotografiju poručili su kako u fudbalu ima mjesta samo za međusobno poštovanje, a nikako za mržnju.

Podsjećamo, domaći navijači, među njima nezvanično i navijači iz Srbije, prije utakmice napali su goste iz Bosne i Hercegovine ispred stadiona te nekolicini naših turista nanijeli fizičke povrede. Nakon toga na stadionu su viđene poruke mržnje, a posebnu buru reakcija izazvala je poruka koja veliča genocid u Srebrenici.

Na tribinama su bili prisutni i huligani iz Bosne i Hercegovine koji su koristili pirotehnička sredstva, ali reakcija bh. policijskih i državnih predstavnika još uvijek nema.

Oficiri za sigurnost UEFA-e najavili su kako će grupe koje budu organizovale ili podsticale korištenje pirotehničkih i eksplozivnih sredstava, kao i druge izgrede, biće okarakterisane kao grupe opasne za sigurnost Europske Unije.

Izgredi na fudbalskim terenima posebno su potencijalno opasni zbog velike medijske pažnje koju imaju fudbalski događaji.

(Reprezentacija.ba)