Amel Tuka preko trnja do zvijezda

Najbolji bh. i balkanski atletičar Amel Tuka (25) u petak će, 12. augusta u 15,10 sati, na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru pokušati osigurati plasman u finalnu utrku na 800 metara gdje svojoj Bosni i Hercegovini želi donijeti zlatnu medalju.

Rođeni Kakanjac koji je kao većina bh. sportista radio u izuzetno teškim uslovima prvo u rodnom Kaknju, a zatim u Zenici, domaćoj publici bio je praktično nepoznat sve do ljeta 2015. godine kada su se počeli nizati uspjesi.

Prvo mjesto u julu 2015. godine u Madridu uz patriotske poruke donijelo je Tuki zasluženu pažnju domaće javnosti, a onda su se počeli nizati uspjesi, ali i medijska popularnost. Sa velikom pažnjom domaća javnost pratila je uspjehe u Monacu na Dijamantskoj ligi, pa u Pekingu na Svjetskom prvenstvu… Tuka je bio sve bolji i bolji.

tuka

– Od sedmog razreda sam trenirao karate, i bio sam uspješan u tome, nekoliko puta i prvak države. Taj sport mi je dobro došao, jer sam se pravilno razvijao, istezao mišiće, sada nemam povreda, sve se formiralo kako treba. Od karatea mi je, vjerovatno, ostala ta želja za borbom, ne predajem se do zadnjeg trena. Moja trka ne završava na liniji već dva koraka iza linije – izjavio je jednom prilikom Amel Tuka.

Osim karatea, Amel se u djetinjstvu bavio i fudbalom. Ipak, kraljica sportova je za njega najveća ljubav.

Jedna od najzaslužnijih osoba u njegovoj karijeri je trofejni italijanski trener Gianni Ghidini koji sa Amelom sarađuje od 2013. godine. Tukino mjesto prebivališta već neko vrijeme je malo mjesto Bussolengo, u blizini Verone gdje je kako kaže veoma sretan i nema nikakvih briga. Uz savršene uslove za trening, Amel ima i potreban mir.

amel tuka

Njegov uspjeh je fascinantan, pogotovo kada se zna da je u čudesni svijet kraljice sportova ušao tek prije šest godina, na inicijativu zeničkog trenera, profesora Halida Sedića.

Sa vremenom 1.42.51 bh. atletičar je na svom prvom nastupu na Dijamantskoj ligi u društvu najboljih atletičara u Monaku u utrci na 800 metara osvojio prvo mjesto te tako od manje poznatog sportiste dospio do titule heroja nacije. Tuka je tim rezultatom oborio i bosanskohercegovački i balkanski rekord.

Sjajnu formu potvrdio je samo mjesec dana nakon Monaca. Amel je tada u finalu svjetskog prvenstva u Pekingu osvojio treće mjesto i bronzanu medalju.

Kakanjac je trku počeo kao i one prethodne na Svjetskom prvenstvu. Bio je na začelju na samom otvaranju, a onda je u posljednjih 300 metara ubrzao. Probijao se polako prema samom vrhu i na kraju je stigao do trećeg mjesta, do historijske medalje za Bosnu i Hercegovinu. Drugi je bio Poljak Adam Kszot dok je David Lekuta Rudisha iz Kenije osvojio zlatnu medalju.

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Konkurenciju našem Amelu u Riju čini mnogo sjajnih, vrhunskih takmičara, a u najuži krug spadaju aktuelni olimpijski i svjetski šampion Kenijac David Rudisha koji je ujedno i najveći kandidat za osvajanje za zlata, zatim Poljaci Adam Kszcot i Marcin Lewandowski te Nijel Amos iz Bocvane.

Desetine doping kontrola, ogovaranja kolega atletičara te sumnje u validnost njegovog uspjeha, Amela su samo učinili još jačim i doveli do toga da danas bude jedan od glavnih kandidata za medalju na Olimpijskim Igrama.

– Moj primarni cilj je da se nađem u finalu OI. Svi dolaze spremni i neće biti lako proći kvalifikacije. Volio bih da se nađem među osam najboljih na planetu, a onda ću tek razmišljati o višem rezultatu. – iskren je i realan Amel Tuka.

Veliki patriota, sutra će po ko zna koji put pokušati obradovati Bosance i Hercegovce širom svijeta.

 

SRETNO AMELE!

(Reprezentacija.ba)