Rezervni golman Chelsea želi braniti za BiH

Chelsea za koji nastupa naš golman Asmir Begović (28) boravi u Austriji na pripremama, a sa prvim timom engleskog velikana boravi i jedan potencijalni bh. reprezentativac.

Matej Delač (23) nakon što je prošlu sezonu branio za FK Sarajevo, priključio se svom matičnom timu Chelseau u kojem je još od 2010. godine, ali gdje je većinu vremena proveo kao posuđen igrač (Vitesse, Č. Budejovice, V. Guimares, Inter Zaprešić, Vojvodina, Arles-Avigon i FK Sarajevo).

Zbog povrede je propustio veći dio protekle sezone, a onda se uspješno vratio i branio za FK Sarajevo u posljednja tri kola Premijer lige BiH.

– Želim braniti za Bosnu i Hercegovinu, državu u kojoj sam se rodio. – poručio je nedavno Matej Delač nakon što je na njegove kvalitete skrenuo pažnju tadašnji trener golmana reprezentacije BiH Enver Lugušić.

– Otvoren sam za razgovore oko potrebne procedure da steknem pravo igranja za BiH. Naravno prvo svojim odbranama moram skrenuti pažnju selektora Mehmeda Baždarevića. – realan je Delač.

Delač je rođen 1992. godine u Gornjem Vakufu. Prve profesionalne korake napravio je u hrvatskom Zaprešiću, odakle je 2010. godine prešao u Chelsea.

Prošao je sve selekcije Hrvatske, a jedino nije nastupio za seniorsku reprezentaciju, što mu otvara mogućnost da brani za Bosnu i Hercegovinu.

U Chelseau status prvog golmana trenutno ima Asmir Begović. Njegov najveći konkurent Belgijanac Thibaut Courtois na izlaznim je vratima kluba, dok je treći golman Jamal Blackman na posudbi u švedskom Ostersundsu.

(Reprezentacija.ba)