Bh. atletičar danas će nastupiti u Dijamantskoj ligi u Maroku

Najbolji bosanskohercegovački atletičar i najbolji sportista naše zemlje za prošlu godinu kao i vlasnik najboljeg rezultata na 800 metara u svijetu za 2015, Amel Tuka danas će nastupiti u Dijamantskoj ligi u Maroku, piše Oslobođenje.

Ne očekuje mnogo

Na nedavno održanom mitingu u njemačkom Pliezhausenu bh. atletičar je ostvario najbolji rezultat na svijetu na 600 metara koji sada iznosi 1:15,21. Tuki je ova utrka bila uvod za početak ove sezone, a svoj prvi nastup imat će danas, no, i pored toga, istakao je da je najviše fokusiran na Olimpijske igre u Riju.

– Ne očekujem ništa posebno. Trener je rekao da su ove trke u maju samo upotpunjavanje treninga, tako da moja forma tek treba doći do izražaja. Vrijeme je da ulazim u formu. Volim trčati sa najboljima, a svaka trka Dijamantske lige je brza i jaka. Znam da su očekivanja da budem na jednoj od prve tri pozicije, kazao je Tuka, a s njim će danas u Maroku trčati neka od najvećih imena u svijetu atletike.

Tu su, između ostalih, Moha­mmed Aman, Adam Kszczot, Ni­jel Amos…

– Uvijek je čast trčati sa najboljim, ali ja sam više fokusiran na ono što me očekuju u Riju na Olimpijskim igrama. U periodu april – maj je bitno da sam sa trenerom. On smatra da sam u odnosu na prošlu godinu napredovao i da je moje stanje oko 80 posto spremnosti. Njegov prvi cilj je da na Olimpijskim igrama budem sto posto spreman, a sve ovo će služiti za ulazak u formu i za Olimpijske igre, kazao je najbolji bh. atletičar, koji očekuje dobar nastup svojih kolega u Riju.

Vrhunski rezultati

– Mislim da ćemo mi, atletičari, napraviti vrhunske rezultate i dati sve od sebe na OI. Želimo na najbolji način predstaviti našu zemlju, završio je Tuka za Oslobođenje.

(Reprezentacija.ba)