Sergej Barbarez (52) saopštio je spisak igrača za naredne utakmice sa Nizozemskom i Mađarskom.

Na glavnom spisku su dva nova imena, Esmir Bajraktarević i Ifet Đakovac, dok je na dodatnom spisku i Emir Karić. U nastavku donosimo kraće predstavljanje novog trojca Zmajeva.

“Ifet i Esmir su momci koje smo mi pratili duže vrijeme već i s kojima želimo napraviti iskorak u budućnosti, pogotovo sa Esmirom. Jako je mlad, presudila je moja želja da ga priključimo da uzmem riziko na sebe. Mlad igrač sa velikim kvalitetama. Malo promjena reprezentacije, države, načina razmišljanja i vidjet ćemo kako će se snači. On je sad planiran i nadamo se najboljem. Ifet je sigurno igrač koji će nam vrlo dobro doći, njegova energija, voljni momenat su ono što se nama svidjelo. Ima veliku ulogu u klubu i nadam se da će nam pomoći.” rekao je danas Barbarez.

“Emir Karić, oko njega smo vodili dosta bitke da ga dovedemo i promijenimo državljanstvo. Nije uspio biti standardan u svom timu, zato je na predpozivu, ali bit će dio priče” komentar je selektora o Kariću.

Esmir Bajraktarević:

Esmir Bajraktarević je rođen u aprilu 2005. godine. Dakle, ima samo 19 godina, a jedan je od najboljih mladih igrača MLS-a.

Igrao je za najmlađe selekcije Waukesha, Chicago Firea i Wavea, a seniorski fudbal igrao je u Revolution prije dolaska u New England.

Igrač New Englanda je od ljeta 2002. godine. Za omladinske selekcije SAD-a ima devet nastupa, te ima i jedan nastup za A tim SAD-a, ali na našu sreću nastup je iz prijateljskog duela.

Esmir je krilni igrač koji trenutno ima vrijednost od 2 miliona eura na Transfermarktu. Sa samo 19 godina već ima 36 nastupa u MLS-u.

Bila mi je čast igrati te utakmice za SAD, odrastao sam ovdje, ali ipak nisam ni zaboravio porijeklo. Odrastao sam u bosanskoj kući, kući u kojoj se njeguju naši običaji, već sa pet godina sam gledao Džekine utakmice, haha. Duboko u meni je Bosna i Hercegovina i svakako da bih volio jednog dana igrati za Zmajeve“, rekao nam je prošle godine Bajraktarević.

Ifet Đakovac:

Ifet Đakovac je 26-godišnji veznjak TSC-a iz Bačke Topole koji je prošlu sezonu završio na trećem mjestu Superlige Srbije.

Đakovac je ponikao školi Partizana, a potom je igrao za Zlatibor i Tutin. U TSC je došao u januaru 2021. godine. Za ovaj tim je odigrao 128 utakmica, od toga šest u grupnoj fazi Europa Lige prošle godine.

Za naš portal je o Đakovcu govorio Dean Klafurić, aktuelni trener TSC-a.

“Jesam li iznenađen što će Đakovac zaigrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine? Ne, nimalo, štaviše to je potvrda da novi stručni štab na čelu sa Sergejom Barbarezom i Emirom Spahićem odlično radi svoj posao. Ifet svakako ima kvalitetu da bude pojačanje za reprezentaciju i vjerujem da će vrijeme to to i pokazati. Radi se o veznom igraču atipičnih kvaliteta, odlično razumije fudbal, fizički je snažan, borben, ima dobru tehniku… I na to sve je fudbalski karakteran dečko“, kazao nam je doskorašnji strateg Veleža.

Emir Karić:

Emir Karić se našao na dodatnom, pomoćnom spisku selektora Barbareza za mečeve Lige Nacija. Karić ima 27 godina, igra na poziciji lijevog beka, a od početka ove sezone član je Sturma.

Ponikao je u Lieferingu, igrao u Austriji i za Altach, a od ljeta 2021. do ljeta ove godine je igrao za Darmstadt. Njegova vrijednost na Transfermarktu je 1 milion eura. Dodajmo i to da je nastupao za mlađe selekcije Austrije.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16