Dino Julardžija je zajedno sa Slavenom Bilićem okončao epizodu u Saudijskoj Arabiji. Trener rodom iz Jajca je bio sportski direktor, a Bilić trener u tamošnjem Al-Fatehu koji se odlučio za promjene uoči nove sezone, a takav rasplet ovom dvojcu i nije toliko teško pao. Koliko zbog smanjenja budžeta i nedovođenja adekvatnih pojačanja, toliko i zbog interesa drugih klubova.

Oni upućeni u saudijski fudbal reći će kako se Al-Fateh ni po čemu ne može mjeriti sa najvećim saudijskim klubovima, tu nema velikih zvijezda i stotina miliona potrošenih na transfere, međutim tandem “Julardžija – Bilić” odlazi uzdignuta čela. Čak su Julardžiju angažovali prethodno i da sudjeluje u štabu mladih selekcija Saudijske Arabije.

– Takav je ovaj posao, danas si tu, sutra već možeš ići. Slaven i kompletan njegov stručni štab su se trudili i davali maksimum koji je prošle sezone donio i rezultat, vidio se pomak, ali treba biti realan i reći kako je Al-Fateh daleko od bogatih saudijskih klubova koji mogu izdvojiti milione za pojačanja. Koliko god pokušavali, negdje je očito krenulo krivo. Osjećam da se Slaven s tim i spasio. Nije dobio pojačanja, igrača koji bi napravio razliku, a otišlo je njih 12 jako dobrih. Ako nešto ne promijene u klubu po tom pitanju, moglo bi dogodine biti puno borbe što se tiče opstanka u ligi, javio se Julardžija za Reprezentacija.ba portal.

 Mnogi nisu ozbiljno shvatali Cristiana Ronalda kada je izjavio da liga u Saudijskoj Arabiji može postati među pet najboljih u svijetu. Upravo je njegovim prelaskom u Al-Nasr počela fudbalska oluja u ovoj zemlji u koju su nedugo kasnije počele da stižu i ostale zvijezde poput Neymara, Benzeme, Mitrovića, Firmina, Brozovića, Manea…

– To ludilo u Saudijskoj Arabiji će biti prisutno i dalje. Dovoljno je uzeti u obzir to što će 2034. tamo biti održano Svjetsko prvenstvo. Sve ide u jednom smjeru, radi se na tome da ekspanzija bude iz godine u godinu sve veća, mada ima klubova koji to ne mogu pratiti. Od svih klubova koji su napravili ‘boom’ možda ne odzvanja ime Al-Qadsiah, a ustvari to je klub koji je tek ušao u ligu i iza kojeg stoji Aramco, najbogatija naftna kompanija. Imao sam čast da pregovaram sa njima, bio je poziv da budem dio struke i kada su iznijeli svoje planove, ma… Doslovno nemaju granicu. Zato sam uvjeren da će ovo sve trajati još dugo.

Foto: Arhiv

I dok svi teže danas dobiti unosni ugovor u Saudijskoj Arabiji, Ivan Rakitić je tamošnji Al-Shabab zamijenio sa Hajdukom. Velika stvar za HNL, dodaje Julardžija koji je godinama bio zaposlen u Dinamovoj omladinskoj školi.

– Svi su bili iznenađeni zbog njegovog poteza, otišao je iz velikog kluba, ali veliki je i Hajduk. Kada zove domovina, teško je odbiti. Siguran sam da će Rakitić donijeti jednu novu dimenziju Hajduku i pomoći u nekakvoj borbi za titulu prvaka i da će biti zanimljivo. Sve ukazuje na to. Evo, Šibenik koji je tek ušao u ligu startao je s dvije pobjede i sada je na prvom mjestu s Dinamom.

Čini se da Julardžija neće još dugo biti na berzi rada. Ne krije da je dobio iz Bosne iz Hercegovine o kojoj, ipak, ne želi detaljnije govoriti.

– Kada ste na funkciji kakva je bila moja u Saudijskoj Arabiji, gledaju vas kroz rad, šta doprinosite, koliko, kako razvijate klub… Ipak, kada shvatite da neke stvari ne možete promijeniti i da ne mogu biti onakve kakve želite da budu, onda je najbolje povući se. Sa ljudima iz Al-Fateha sam ostao u odličnim odnosima, ko zna šta nosi budućnost, možda se nekada i vratim. U ovom poslu kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore i da, u pravu ste, imam ponudu iz bh. lige. Ne bih otkrivao koji je klub zbog ljudi s kojima sam razgovarao i naravno onih koji su na tom mjestu. Vidjet ćemo. U interesu mi je raditi, najprije trenerski posao, a onda i posao direktora ako bude opcija.

Foto: Arhiv

Dino je inače otac Edina Julardžije, aktuelnog prvotimca Sarajeva, koji ove sezone pod vodstvom Zorana Zekića i ne dobija previše prostora za igru. Profesionalac je, prihvata svaku odluku.

– Edin će, kao moj sin, imati uvijek moju podršku. On je profesionalac, zna da mora ići 300 na sat kako bi nešto napravio, u životu ništa nije lako i niko ti ništa neće pokloniti. A minutažu i to, ne želim ni da komentarišem, gledam to sve sa trenerske strane. Svaki trener u momentu želi najbolje za klub i bira igrače za koje smatra da mogu najviše pružiti. U te stvari ne ulazim, podvukao je stariji Julardžija na kraju razgovora. 

Za one koji ne znaju, Julardžija je ime izgradio u Dinamovoj školi osvojivši brojne trofeje, a upravo to je bila preporuka bogatim Saudijcima. Prije nego što je došao u Al-Fateh radio je sa mlađim uzrastima u tamošnjem Damacu. 

(Reprezentacija.ba)