Talijanski trener Gian Piero Gasperini (66) nije krio oduševljenje osvajanjem Europa Lige sa Atalantom, ali je i podsjetio na neke važne ćinjenice.

“Nemojte zaboraviti da smo večeras, ali i u utakmicama poput Lisabona ili Liverpoola pobjeđivali ekipe koje su ili prve u svojim ligama, ili aktuelni šampioni. Igramo da pobijedimo, nije nam bilo lako nakon što smo sedmicu prije izgubili u finalu Kupa Italije protiv Juventusa. Ali, bez dugova, Atalanta je napravila novu veliku pobjedu.”

“Ovaj klub je jako narastao u rezultatima, ali da je pri tome zadržana finansijska stabilnost kluba. A uz to i ostvaren profit. Trenutna iskustva sa šampionom Italije nam govore da je vrlo teško biti na vrhu, a finansijski stabilan.” uspoređuje Gasperini Atalantu i Inter čiji je vlasnik “protjeran” iz kluba zbog finansijskog kolapsa u rukovođenju.

Gian Piero Gasperini govorio je o svojoj budućnosti. Njega već neko vrijeme želi Napoli: “Večeras slavimo, a sutra ću pričati s predsjednikom i vidjet ćemo što će biti. U čudnoj sam situaciji. Ovo je kao kad si oženjen i imaš djecu, ali upoznaš nevjerojatno lijepu ženu. Možda to i nije najbolji primjer koji sam mogao reći na televiziji”, rekao je kroz smijeh iskusni talijanski trener.

Gasperini je počeo kao omladinski trener još prije 30 godina u Juventusu. odio je kasnije Crotone, Genou, Inter i Palermo. Ovo mu je prvi trofej u karijeri u klubu u kojem je već osam godina.

Zanimljivi su bili i verbalni dueli oba trenera. 24 godine mlađi Xabi Alonso u jednom trenutku je vikao “Šuti, +ebote” Gasperiniju, ali ga je talijanski stručnjak smirio pokazivanjem prstom preko usta.

Dok Atalanta slavi, stižu čestitke sa svih strana. Juventus, Napoli, Inter i Lazio čestitali su javno na svojim stranicama uspjeh Atalante.

Pobjeda Atalante otvara vrata i Romi da bude šesta talijanska ekipa u Ligi Šampiona u narednoj sezoni. Za taj scenario potrebne su im još neki rezultati drugih ekipa u Seriji A u završnici.

Atalanta je razbila sa 3:0 Bayer Leverkusen u finalu Europa Lige.

(Reprezentacija.ba)