Senad Kreso, trener u penziji, za Reprezentacija.ba komentariše aktuelnosti u fudbalu, ovaj put ponovo o izboru Sergeja Barbareza na mjesto selektora.

Na oduševljenje većeg dijela sportske javnosti Bosne i Hercegovine dobili smo novog selektora po mjeri većine bh. naroda.

Igrajući za naš A nacionalni tim bio je ljubimac navijača. Trenerska karijera mu je počela sada sa ovim iznenadnim angažmanom u NFSBIH. Predsjednik Vico je promjenio mišljenje (“jer nije budala”), a Savez je bio darežljiv kao ni bilo kojem prije selektoru u zadnjih tri godine dajući Sergeju Barbarezu četverogodišnji ugovor.

Pred selektorom Barbarezom je ogroman posao.

Od juna do novembra ove 2024. godine imamo dvije izuzetno jake prijateljske utakmice, a zatim u jesen šest utakmica u UEFA Ligi Nacija.

Iskreno teško je očekivati neki jači iskorak. Za ono što je pred njim i njegovim pomočnicima potrebno je dobro znanje, umijeće a Boga mi i iskustvo. Selektor je na prvoj pressici poručio da na ovu poziciju dolazi s velikom željom i velikim ponosom da kao tim učine dobre stvari. Također naglasio je da će se njihova (stručni štab) vizija razlikovati od dosadašnjih i da će neke stvari promijeniti i uljepšati!!!

Vjerovatno će prvi spisak pozvanih igrača pred utakmicu sa Englezima pokazati u kojem pravcu će ići filozofija i strategija selektora Barbareza.

Njegova izjava je da će njihova filozofija biti fokusirana na tim možda govori o velikim promjenama u igračkom kadru. Sva trojica prijašnjih selektora (Hadžibegić, Kodro i Milošević) pozivali su sa malim promjenama skoro isti roster i na 12 utakmica prodefilovalo je 43 igrača.

Već duži period nemamo prepoznatljivo profilisan naš A tim. Mi smo trenutno u jednom ćorsokaku bez ikakve strategije izlaska osim želje da hoćemo na međunarodno takmičenje, a ne znajući u kojem pravcu ‘guramo’ reprezentativni fudbal.

Zato je pred novim selektorom veliki izazov i nadati se da će reprezentaciju izvesti iz ovoga letargičnog stanja što bi za naše prilike bio veliki iskorak.

(Reprezentacija.ba)