Sergej Barbarez (52) je danas imenovan za novog selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Barbarez se na press konferenciji obratio prisutnim novinarima.

“Velika stvar za mene. Nadam se da će biti za Savez i reprezentaciju. Dolazimo sa velikom željom i velikim ponosom da učinimo neke dobre stvari. Bilo bi nekorektno sa moje strane komentarisati neka dešavanja iz prošlosti. Držimo se onoga što imamo kao neku viziju. Slijedit ćemo naš put i budite uvjereni da ćemo raditi konkretno i korektno. Ovi svi stariji što me znaju, znaju kako to ide.

Vaš izbor je najiščekivanija stvar u bh. fudbalu u zadnjih 10 godina. Imate podršku navijača, ali ste nepoznanica kao trener. Kakva će biti vaša fudbalska filozofija?

“Hajde da odmah ne idemo u neke detalje. Mi sigurno imamo svoju viziju koja će se sigurno razlikovati od dosadašnjih. Imamo potrebu da neke stvari promijenimo i da ih uljepšamo sa nekim novim pogledima. Zato je stvorena ekipa oko nas. Uvijek sam želio da radim sa ljudima koji su pametniji i iskusniji od mene. Tako će biti i sada. Idemo samo kao tim.

O stručnom štabu?

“Znate da je reprezentativni fudbal drugačiji od klupskog i mnogo se razlikuje. Tu se pita neki menadžerski dio posla i to mene najviše zanima. Vjerujte da će biti ekipa koju ćete svi podržati. Svi ih znate. Nešto se špekuliše, ali smo u finalnim razgovorima. Bit će to lijepo.Ne želim sada da ulazim u dubinu i da argumentujem neke stvari, ali ekipa oko mene će imati punu slobodu u svom radu. Nisam ja bio samo kapiten na terenu, nego i u privatnom životu. Dosta stvari se složi. Ako budemo imali respekt između sebe, sve će funkcionisati kako treba.”

O Ligi Nacija i kvalifikacijama?

“Sve utakmice ove godine su ogroman faktor da prihvatim ovaj izazov. Jednostavno sam karakterno takav i želim igrati protiv najboljih i da želim igrati protiv najboljih. Želimo da promijenimo neke stvari, da to bude naša vodilja i da naši momci imaju iskustvo na najvišem nivou. Nadam se da ćemo opravdati velika očekivanja. Mi smo uvijek u igračkim danima bili ponosni na ono što smo radili, a tako ćemo i sada biti.”

Koliko je dobra stvar o kontinuitetu, ugovor na četiri godine? Kako ćete gledati na igrače, da li ćete krenuti u podmlađivanje?

“Imao sam cilj da taj kontinuitet dođe. Od strane Saveza i predsjednika je to ispunjeno. Nismo puno ni razgovarali, već smo tokom prvog razgovora sve dogovorili. Samo sam tražio malo vremena da razmislim da li je to to i bitno je bilo da sastavim ekipu oko sebe. Što se tiče igračkog kadra, reprezentacija nije skup najboljih, već onih koji najviše osjećaju i koji je najviše žele i toga ćemo se držati.”

Kult reprezentacije je izgubljen zadnjih godina. Kako ćete ga vratiti?

“Ima anegdota kada sam neki dan otišao kod svog frizera. On me pita da li se vraćamo na tribine. Ta rečenica mi je dala još veću motivaciju. Ljudi vjeruju u nas i znaju koliko smo karakterni i kako želimo to da radimo. Momci su i prije davali sve od sebe, ali pokušat ćemo ih još više motivisati sa nekom dozom našeg patriotizma. Ako to bude još dodatno dva posto, bit će odlično.To će biti glavna tema na okupljanjima. Imamo već plan da 10 država obiđemo u pet dana. Bit će tu svega.”

Ne zna se da li Džeko odlazi iz reprezentacije. Da li ćete obaviti neki razgovor s njim?

“Mi sigurno nećemo nikoga ništa moliti. Mi ćemo sa svakim obaviti razgovor. To je naš najjedonostavniji put. Svako će biti dio te priče ko želi da bude, odnosno ko osjeća da želi da bude dio reprezentacije. Imat ćemo korektan odnos sa svima.Nikoga se nikada nećemo odreći, kao što je to bila situacija nažalost u prošlo vrijeme. Mislim da smo kao reprezentacija izgubili jedno 10 igrača prijevremeno. I sam sam bio jedan od tih. Mogao sam sigurno igrati još godinu, ali to sam odlučio iz nekog revolta. Nikada nikoga nećemo otpisati i svi će biti sa nama u kontaktu.Razgovarat ćemo sa svim i pokušati napraviti taj pravi put.”

Imate li neki okvir koji će igrači biti na prvom spisku?

“Uvijek se priča o nekom podmlađivanju, ali to je irelevantno. Sigurno ćemo imati u vidu taj krajnji cilj i plasman na EURO za četiri godine. Igrači koji to mogu izdržati, te četiri godine, oni će biti dio te priče. Sigurno nećemo mijenjati svako okupljanje po pet igrača. Bit će taj neki kostur. Imamo ogromnu volju i želju da radimo. Po tome nam sudite.”

Šta je presudilo da prihvatite poziv?

“Da sam imao potpunu slobodu biranja svojih saradnika, potpunu slobodu da se Emir Spahić uključi. S te strane moram dati kompliment predsjedniku i Savezu jer se nisu miješali. Rukave ćemo zasukati, borit ćemo se i imamo nekoliko finih ideja. Sigurno će biti nekih promjena. Bit će to fina priča.”

(Reprezentacija.ba)