U fudbalu ništa ne može preko noći i gotovo je nemoguće doći do rezultata bez kontinuiteta. Prvenstveno kontinuiteta igračkog kadra, formacije, strategije…

Zato je zanimljivo je stoga pogledati koliko je utakmica selektorima Bosne i Hercegovine, od onih koji se pamte kao uspješniji, trebalo da stabilizuju Zmajeve. Odnosno da dođu do dobrog rezultatskog niza.

Iako je već u prvim susretima pod njegovom palicom reprezentacija BiH izgledala da ima glavu i rep, Petevu je trebalo 15 utakmica na klupi BiH da Zmajevi dođu do niza pozitivnih rezultata.

Blažu Sliškoviću je bilo potrebno 10 utakmica. Slično je iskustvo i sa Safetom Sušićem.

Miroslavu Blaževiću je trebalo najkraće, BiH je već nakon tri utakmice ušla u dobar rezultatski niz koji je trajao praktično do kraja njegovog mandata.

“Znaš sine zašto je Ćiro trener? Zato što svako dijete zna nabrojati prvih 11 BiH” rekao je Ćiro nakon kvalifikacija.

Baždarević koji je naslijedio reprezentaciju koja je igrala Svjetsko prvenstvo u Brazilu ima pomalo specifičan rezultatski niz. Reprezentacija je imala stabilne rezultate, osim u onim ključnim mečevima – baraža protiv Irske, ili gostujućeg poraza protiv Kipra 3:2 gdje smo vodili na poluvremenu 0:2.

Naravno ni kontinuitet nije garant rezutltata selektoru koji prije svega ne zna stvoriti familijarnu atmosferu, koji ne zna korigovati ponašanje igrača koji remete raspoloženje grupe, te naravno koji ne zna u konačnici taktički posao toliko koliko je potrebno da izvuče optimum iz naših igrača.

Naša reprezentacija imala je nesreću da je u proteklim kvalifikacijama trpila stalne promjene selektora, igrača, formacije… Za rezultat imamo sljedeće – u 16 mjeseci imali smo ukupno četiri selektora, a ukupno tri pobjede.

(Reprezentacija.ba)