Mostarac trener Dinama Sergej Jakirović (47) dobio je sjajne ocjene renomiranih Sportskih Novosti koje hvale njegov kreativan i znalački pristup strategiji i formaciji Plavih.

“Okidač je bilo odbacivanje nerijetko predvidljive i simetrične formacije (4-2-3-1), dok se novi sustav pretvorio u klopku za suparnika Pogled izvan tradicionalnih okvira i hrabriji pristup, uz napadački, moderan nogomet – kakav je prezentiran protiv Puljana i u prvim dijelovima utakmica protiv Hajduka – Jakiroviću se vratio s tri pobjede, od kojih dvije u dvorištu najvećeg rivala. Nije to promaklo niti zapadnoj maksimirskoj tribini, iskrenoj i zahtjevnoj, koja je trenera nagradila pljeskom prije utakmice protiv Istre.” pišu Sportske Novosti.

“Iako je Dinamo, prema grafičkim postavkama, na teren u zadnje dvije utakmice stupio s četiri braniča, napadi su se otvarali preko trojca u obrani, dok je desni bek stajao duboko u suparničkoj polovici, s obzirom na to mu fizičke predispozicije dopuštaju takav luksuz.” hvali između ostalog zagrebački kultni list Jakirovićevu formaciju koja bi se možda mogla primjeniti i u reprezentacij BiH.

Jakirović je preuzeo Dinamo u augustu prošle godine, a nakon turbulencija na terenu i u samom klubu čini se da je ekipu postavio na pravi put. Dinamo je u igri za titulu prvaka Hrvatske. Imaju pet bodova manje od Rijeke, ali i meč manje. Do kraja je osam kola i međusobni duel ove dvije ekipe na Rujevici.

Ukupno u 41 utakmici sa Dinamom ima 27 pobjeda, šest remija i osam poraza, uz gol razliku 84:38. Modri su sa “Jakirom” ostvarili čak 10 pobjeda u europskim takmičenjima ove sezone.

Kao trener je počeo u Sesvetama 2017. godine. Godinu poslije odlazi u Goricu koju vodi dvije godine, a zatim 2020. godine četiri mjeseca je trener u Mariboru. Iste godine u decembru preuzima Zrinjski, sa kojim je 2022. godine podigao trofej prvaka BiH.

Ipak te godine na zimu napušta Zrinjski i prelazi u Rijeku, koju vodi dobro, ali relativno kratko – te praktično preko noći, nakon sedam mjeseci, ne odolijeva ponudi koja se ne odbija i preuzima Dinamo.

(Reprezentacija.ba)