Reprezentacija.ba portal saznao je da je FK Željezničar uputio dopis Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine zbog toga što se njihov dragulj Arman Džafo (17) kontinuirano nije nalazio na spisku U17 reprezentacije BiH, čak i u periodu dok je bio najbolji strijelac lige.

U Željezničaru su možda pomalo i naivno, kako smo saznali, pomislili kako, sada već bivši, selektor Admir Raščić možda i slučajno izostavlja poziv ovom igraču, jer je iz iste ekipe pozivao neke druge igrače, ali ni nakon reakcije kluba Džafo nije dobio poziv.

Tim povodom direktora Omladinske škole, Edina Ćurića koji je potvrdio da je sugerisao propust selektoru Raščiću.

“Dobro ste obaviješteni. U jednom odgovoru na mail (pozivi za U17 reprezentaciju) koji sam dobio iz NS/FS BiH sam iznio svoje zapažanje kad je ova problematika u pitanju. Zahvalio sam se na uručenim pozivima kao i uvijek i dao sugestiju da ne shvatam da se najbolji strijelac (u tom trenutku) kadetske Premijer lige konstantno izostavlja sa spiska reprezentacije. Gospodin koji prima mailove, a zove se Zoran Erbez, odgovorio mi je da će obavijestiti selektora U17, odnosno da će mu proslijediti moj mail. 

Za godinu i osam mjeseci, koliko sam direktor OŠ, nikada se nisam obraćao NS/FS jer to nije moj način rada. Ipak zbog nepravde koja se nanosi našem igraču Armanu Džafi (ima samo 17 godina, potpisao je profesionalni ugovor sa klubom, u posljednjoj polusezoni postigao 17 golova i bio prvi strijelac), morao sam da na pristojan način reagujem. 

Odgovor nisam nikada dobio”, kazao je Edin Ćurić za Reprezentacija.ba.

Edin Ćurić, Foto: FK Željezničar

Arman Džafo igra na poziciji krila i ove sezone je na 24 utakmice postigao 17 pogodaka. Treći je najbolji strijelac Premijer lige BiH, a već je bio priključen i treninzima prvog tima plavih.

Zbog sve češćih špekulacija o korupciji i trgovini utjecajem u Nogometnom savezu BiH koje dolaze na adresu Reprezentacija.ba portala, o kojima je javno govorio i bivši selektor Meho Kodro, čini se kako ovakve poteze mogu razjasniti i eventualno zaustaviti samo istražne radnje nadležnih organa.

Spisak U17 reprezentacije i posljednji rezultati

Na posljednjem spisku U17 reprezentacije BiH našli su se sljedeći igrači:

Mladen Jurkas (FK Borac), Aldin Aleta (FK Sarajevo), Ivan Kraljević (NK Široki Brijeg), Petar Đukanović (FK Sloboda), Bilal Joldić (FK Željezničar), Amel Avdić (FC Red Bull Salzburg), Adel Šovšić (IF Elfsborg), Džan Kiridžić (S.C. Vorwarts-Wacker), Dino Grebović (FK Željezničar), Malik Kolić (FK Željezničar), Afan Fočo (FK Željezničar), Admir Gojak (FC Ingolstadt), Benjamin Džanović (Eintracht Frankfurt), Siniša Ristić (FK Sloga), Adem Odobašić (HŠK Zrinjski), Kerim Alajbegović (Bayer Leverkusen), Nino Hodžić (SPVGG Unterhaching), Amel Ćorić (FC Viktoria Köln), Dragan Pejić (FK Borac), Malik Tubić (TSG Hoffenheim), Antonio Arapović (HŠK Zrinjski), Sergej Simić (FK Vojvodina).

Džafo na duelu protiv Dinamo Zagreba, Foto: FK Željezničar

Kadeti BiH su sa ovim rosterom odigrali tri utakmice Elitne runde Kvalifikacija za EURO, a poraženi su od Poljske sa 4:1 i od Češke sa 2:0, te su savladali Bjelorusiju sa 3:1.

Admir Raščić je bio selektor U17 reprezentacije BiH od februara 2023. godine. Na 17 utakmica je ostvario tri pobjede, šest puta je remizirao, a osam puta je ubilježio poraz.

Radi se praktično o treneru početniku, za kojeg javnost smatra da je mjesto na poziciji selektora dobio isključivo zato što mu je otac Muhidin Raščić član Izvršnog odbora FS BiH.

U 17 Premijer liga BiH

U17 Premijer liga BiH podijeljena je na dva dijela. Prva 22 kola igra 12 klubova, a potom prvih šest igra Elitnu ligu, a posljednjih šest Razvojnu ligu.

Željezničar je nakon 22. kola bio na četvrtoj poziciji na tabeli sa 41 bodom. Prvi je Zrinjski sa 51, na drugom mjestu je Borac sa 46, a treće je Sarajevo sa 45 bodova.

Isti redoslijed na tabeli je i nakon tri kola Elitne lige. Zrinjski ima 58 bodova, Borac 53, Sarajevo 51, a Željezničar uz utakmicu manje 44 boda.

Kada se objedini prvi dio sezone i tri kola Elitne lige, najbolji strijelac je Antonio Arapović iz Zrinjskog sa 27 golova, drugi je Ahmed Tiro iz Sarajeva (prvi dio igrao za Velež), a treći je Arman Džafo sa 17 golova.

Admir Raščić, Foto: FS BiH

(Reprezentacija.ba)