Senad Kreso, internacionalni selektor i trener u penziji, za Reprezentacija.ba komentariše aktuelnosti u fudbalu.

Ovaj put se osvrnuo na dešavanja u reprezentaciji BiH te selektoru Savi Miloševiću kojem je nakon baraža sa Ukrajinom istekao ugovor.

“85 minuta je budućnost našeg A tima. Neki dan predsjednik FS BiH Vico Zeljković dao je intervju u kojem je objavio jednu novinu vezano za A tim. Rekao je ‘Budućem selektoru će se dati dugoročniji ugovor’, pa dodao ‘Pogriješilo se kod Peteva, javnost je iritiralo mijenjanje selektora. To smo radili iz dobre namjere, ali nije uspjelo’.

Ko je za to kriv, ko su krivci za sve što se dešava sa našim A timom u zadnje tri godine, a posebno u 2023. godini? Za neuspjeh u kvalifikacijama okrivljeni su Hadžibegić i Kodro i “nogirani”, a dolaskom Save Miloševića prije (četiri utakmice) i poslije baraža (jedna utakmica) odgovoran je niko. Da, niko.

Pa nas ubjeđuju da treba imati na umu da smo odigrali fantastičnih 85 minuta, a na tome podatku ćemo graditi budućnost A tima sa Savom Miloševićem. Zato treba tih famoznih 85 minuta predstaviti sportskoj javnosti, a Savu kao svjetlo na kraju dugačkog tunela. Ekipa sa Petevom izborila baraž, a ekipa sa Savom Miloševićem izborila je ništa.

I sada presjednik Saveza se boji da ne ponove grešku kao sa Petevom pa kaže: ‘Evo sada Savo Milošević. Šta uraditi? Da li ga ostaviti i li dovesti novog selektora?’ Pobogu da si, kako se može uopšte uporediti minuli rad Peteva u našoj reprezentaciji sa Miloševićevim katastrofalnim rezultatima. Niđe veze sto kažu Hercegovci.

‘Ugovor selektoru Miloševiću je istekao i mi ćemo u narednih pet do šest dana imati sastanak s njim gdje ćemo razgovarati na ovu temu’, kaže predsjednik. Možda nisam u pravu, ali ne sjećam se da se vodio ikakav razgovor sa Petevom poslije njegovog isteka ugovora, a imao je rezultat iza sebe. Preko 450 minuta Milošević je vodio naš tim.

Ako od te cifre odbijemo 90 minuta kada smo pobijedili strašni Lihtejnštajn ostaje 360 miuta (četiri utakmice). Uspjeli smo samo 85 minuta igrati dosta dobro. I sada na osnovu tih 85 minuta dat ćemo Miloševiću ugovor na duži period da skuplja potrebno iskustvo (koje mu nedostaje) vodeći naš najbolji reprezentativni tim.”

(Reprezentacija.ba)