KoÅ¡arkaÅ¡i Bosne su prije taÄno 45 godina postali Å¡ampioni Europe.

Legendarni Bogdan Boša Tanjević (77), koji je tada predvodio Bosnu do historijskog uspjeha, je govorio za Meridiansport.

Tog 5. aprila sarajevski studenti su u Grenoblu, uz Äudesne partije Žarka Varajića i Mirze DelibaÅ¡ića, ostvarili herojski podvig, savladali Vareze i postali prvi muÅ¡ki koÅ¡arkaÅ¡ki kolektiv iz Jugoslavije koji se popeo na evropski tron. Anegdotom vezanom za Äinjenicu da su dame Zvezde sedam dana prije Sarajlija osvojile titulu, krenula je naracija o bajkovitoj godini.

“Berislav Badurina, general major JNA, bio je tih godina Titov Å¡ef kabineta. S obzirom da nam je bio komÅ¡ija u soliteru koji se nalazi u Stevana Filipovića, nedaleko od stadiona Partizana, otkrio mi je jednu zanimljivost vezanu za naÅ¡ uspjeh. Kad je poslije naÅ¡e pobjede predložio Titu da nam poÅ¡alju telegram Äestitke, Å¡to je za ono vrijeme bila nezamisliva Äast, marÅ¡al mu je odgovorio: ‘Nemoj, propustili smo da Äestitamo koÅ¡arkaÅ¡icama Crvene zvezde!’ Sad vi zamislite kakav je bio Tito kad mu u 87. godini nije promakao takav detaljâ€, kazao je BoÅ¡a za Meridiansport.

Sa ove vremenske distance trijumf Bosne izgleda kao stari romantiÄni film u Äijem gledanju iznova uživamo. Tanjević ga „prebacuje†na teme koje je, takoÄ‘e Äudesno obraÄ‘ivao njegov sugraÄ‘anin Hajrudin Krvavac (reditelj filmova Valter brani Sarajevo, Most, Partizanska eskadrila…).

“Sa ove taÄke, to izgleda pomalo kao Sutjeska ili Neretva. Te nevjerovatne stvari, pobjede antifaÅ¡ista, partizana protiv enormno jaÄeg neprijatelja, veoma organizovane vojske plus domaćih izdajnika. Iz toga je proisteklo. Iz vjere da je moguće. U to vrijeme su evropske ekipe, osim najboljih domaćih igraÄa, imale po dva stranca uvijek visoke klase. One moćne ekipe, kao Å¡to je bio Emerson, bolje reÄeno Injis. Sa takvim igraÄima kao Å¡to su bili Bob Mors i ÄŒarli Jelverton, plus Dino Menegin koji je za mene bio ‘teži’ od najboljeg Amerikanca. U italijanskoj i evropskoj koÅ¡arci ‘igrao je’ Amerikanca, jer je sam nosio na plećima ogroman posao, hrabrio ekipu i Äuvao im strah.â€

Tanjević naglaÅ¡ava da je Mirza DelibaÅ¡ić primjer stavljanja sebe u grupu zajedniÄkog delovanja.

“Da je Mirza bio gladan poena i manje altruista, on bi u toj utakmici dao 45, jer je imao u ruci toliko poena. Toliko je bio fantastiÄan. Da je samo malo bilo izmeÄ‘u njih veće ljubomore, jer kod Mirze je lopta, ako bi Å¡utirao 7-8 puta viÅ¡e, mi bismo izgubili. Ali zato bi Varajić dao 22 i izgubili bismo. A Varaja je bio prvo lice Kupa Å¡ampiona. To je nezabilježen rezultat, nikad niko 45 poena. Dakle, ta dimenzija, taj fakat fantastiÄnog zajedniÅ¡tva i unutraÅ¡nje ljubavi meÄ‘u igraÄima, bio je presudan.â€

Kompletan razgovor Bogdana Tanjevića za Meridiansport proÄitajte ovdje.

(Reprezentacija.ba)