Često govorimo o smjeni generacije, ali statistika reprezentacije Bosne i Hercegovine govori da se ona provodi mlako i bez jasnog plana. Što i ne čudi na promjenu čak četiri selektora u 12 mjeseci, te izostanak bilo kakve zvanične strategije Saveza. Kažu “sve je bilo iz dobrih namjera”. Dobrih, ali kako za koga.

Vratimo se na statistiku. Jedan od najboljih mladih igrača Balkana Ivan Bašić ima samo jedan nastup za BiH, Dal Varešanović samo dva, Benjamin Tahirović samo šest, pa i Dedić i Gazibegović igraju praktično tek godinu dana.

Prvi zadatak selektora koji bude vodio Bosnu i Hercegovinu biće u prijateljskim utakmicama i u ligi nacija u 2024. godini što bolje uigrati ove igrače, te nametnuti startnih 11 koji će u utakmicama zavisnosti od forme i prirode utakmice trpjeti najviše jednu do dvije izmjene.

Igrački fundus Bosne i Hercegovine nije prevelik, pa je zanimljivo pogledati i koji se to igrači nalaze trenutno van spiska selektora, a igraju u ligama koje bi se mogle smatrati “gornjom polovicom europskog kvaliteta”. Uz uslov da su trenutno u takmičarskoj formi, te imaju manje od 30 godina, te da im klub koliko-toliko stoji dobro u prvenstvu.

Krenimo redom.

Nizozemska Eredivisie:

U nizozemskom prvenstvu u A reprezentaciji je standardan Benjamin Tahirović. Od nedavno u ovoj ligi igra i Adi Nalić (26). On je nakon dolaska u februaru odigrao četiri utakmice za Almere i postigao je jedan gol. Ukoliko nastavi sa standardnim partijama ponovo će biti na radaru selektora Zmajeva. Almere je trenutno 12. na tabeli.

Liga Portugal:

O Nerminu Zolotiću (30) već dovoljno znamo. Igra standardno u Casa Pia, a nije se našao na posljednjem spisku selektora Miloševića. Nerminov tim je na devetom mjestu. Zolotić u sezoni ima uvijek nekoliko jakih utakmica protiv najjačih portugalskih klubova. Njegovo nepozivanje selektor Milošević je opravdao pomalo bizarnim razlogom “da ima previše rizika u iznošenju lopte”.

Turska Superliga:

Iako se često podcjenjuje u javnosti, turska Superliga je deveta po koeficijentu u Europi. Iz Superlige su u reprezentaciji Edin Džeko, Rade Krunić, Nihad Mujakić, Haris Hajradinović i Dal Varešanović.

Dobrim igrama na sebe je skrenuo pažnju i veznjak Dario Šarić (26). Šarić je ove sezone odigrao 30 utakmica za Antalyaspor, a postigao je i tri gola. Antalya je osma u Superligi. Šarić je nekoliko puta bio izabran u timu mjeseca po izboru Rerpezentacija.ba.

Švicarska Superliga:

Adrian Leon Barišić i Miroslav Stevanović su bili na nekoliko posljednjih spiskova. Stevanović se nije našao na posljednjem, a kako kruže priče iz razloga što mu je menadžer brat od Mehe Kodre.

Iz švicarskog prvenstva treba spomenuti i Aldina Turkeša (27). Napadač nosi dres Winterthura, a postigao je šest golova na 26 utakmica. Winterthur je peti na tabeli.

Njemačka 2. Bundesliga:

U njemačkoj 2. Bundesligi trenutno igraju četiri A reprezentativca BiH, Haris Tabaković, Smail Prevljak, Dennis Hadžikadunić i Nikola Vasilj.

Standardan je i Amar Ćatić (25) koji je ove sezone odigrao 20 utakmica za Wehen, trenutno 12. ekipu na tabeli. Ćatić je igrao za U19 i U21 reprezentacije BiH, a prije Wehena ovaj desni bek je nosio dres Ado Den Haaga.

Austrijska Bundesliga:

Iz Austrije u Zmajeve dolaze Amar Dedić i Jusuf Gazibegović. Na radaru selektora treba se naći i Adis Jašić (21) koji pokriva pozicije desnog i lijevog beka, a vidjeli smo protiv Ukrajine koliko su nam te pozicije u problemu ako se povrijedi prvi izbor. Jašić je odigrao 25 utakmica ove sezone. Njegov Wolfsberger je drugi u play-out dijelu prvenstva. Navodno se čeka da on promijeni sportsko državljanstvo jer je već nastupao za Austriju.

Poljska Ekstraklasa:

Pored Adnana Kovačevića, u Poljskoj igra još nekoliko bh. igrača. Najstandardniji su Dino Hotić (28) koji je odigrao 22 utakmice za Lech i igra na poziciji krila, deficitiranom mjestu u reprezentaciji BiH. Tu je i Imad Rondić (25) koji je za Widzew Lodz postigao četiri gola na 27 utakmica. Lech je trenutno četvrti na tabeli, a Widzew deveti.

Ruska Premier liga:

Amar Rahmanović, Renato Gojković i Ivan Bašić su pokazali da se može računati na igrače iz ruskog prvenstva. Pored njih, standardni su Darko Todorović (26) i Jasmin Čeliković (25) koji igraju za Akhmat. Todorović je desni bek, a odigrao je 28 utakmica ove sezone, dok je Čeliković stoper i ima 27 nastupa ove sezone. Akhmat je 12. na tabeli, a poređenja radi Orenburg je 14., a Kryla Sovetov osma.

Ima ih još

Iako nismo ovdje naveli slovensku ligu tamo svakako ima zanimljivih igrača, prvenstveno poput Luke Menala (27) koji se vraća u nogometni život ili Madžida Sošića (21) iz Radomlja sa 10 golova i dvije asistencije ove sezone. Standardan u solidnom Osijeku u Hrvatskoj je i Nail Omerović (21) desni bek mlade reprezentacije BiH. Svi ti mladi Zmajevi naredne godine već neće više moći igrati za mladu reprezentaciju.

Sličnom scenariju kao sa Menalom koji se vraća u formu nadamo se i njegovom kapitenu iz U21 reprezentacije – Ameru Gojaku (27).

Vrijedi spomenuti i one starije od 30 godina. Od igrača koji su standardni u svojim timovima u solidnim ligama, ali imaju više od 30 godina, možda treba spomenuti Darija Đumića (32) koji igra za Eldense u španskoj drugoj ligi, Milana Đurića (33) koji igra za Monzu u Serie A i idealan je napadač za “plan B”, Ermina Bičakčića (34) koji je standardan u Braunschweigu, te Edina Višću (34) koji je lider Trabzonspora.

Koga god da selektor izabere on će morati u prvom redu, treba ponoviti, nametnuti prvih 11 koje će uigravati u nizu prijateljskih utakmica i utakmica lige nacija koje očekujemo ove godine. Takav pristup sigurno će donijeti i zadovoljstvo navijača nastupima protiv velikih reprezentacija.

(Reprezentacija.ba)