Loši rezultati, propuštene prilike za velika takmičenja, kontinuirani pad na FIFA rang listi – doveli su reprezentaciju Bosne i Hercegovine na niske grane. Možda i najteže od njenog postojanja.

Šta i kako dalje, pitanje je za ljude koji vode N/FSBiH, međutim evidentno je da će biti promjena. Osobito u igračkom kadru. Javna je tajna da određeni “senatori” sa dužim stažom u reprezentaciji razmišljaju o oproštaju i tome da svoje mjesto prepuste mlađim snagama koje potencijal itekako posjeduju, ali za planiranje bilo kakve budućnosti potreno je uraditi sveobuhvatnu i obimnu analizu.

Zlatan Bajramović uzalud se nadao da će Zmajevi zaigrati ovog ljeta u Njemačkoj na Evropskom prvenstvu. I danas je omiljen među navijačima, pamte ga kao “pružnog radnika” i velikog znalca koji je klasu potvrđivao u Bundesligi, a danas je na dobrom putu da velike stvari napravi i kao trener. Već četvrtu godinu je tamošnjem Karlsruheru.

– Nemamo sreće kada su baraži u pitanju. Sjetite se Portugala, dva puta smo igrali protiv njih, a sada nažalost nismo uspjeli ni protiv Ukrajine. Ne, ne bih gledao sve to na negativan način. Meni je posebno drago što sam vidio želju kod igrača, trudili su se. Okej, igra nije bila spektakularna, ali ako želiš nešto lijepo onda idi u kino i gledaj film. U fudbalu treba biti strpljiv. Do samog finiša utakmice pitanje je jesu li Ukrajinci imali ijednu šansu. Šteta je što smo onako prokockali vodstvo. Žao mi je igrača, Save…, svakoga, kaže Zlatan Bajramović u razgovoru za portal Reprezentacija.ba.

Prilikom predstavljanja Miloševića istaknuto je kako će se nakon baraža, ovisno o rezultatu, sjesti i razgovarati o daljnjim koracima. Treba li ponovo mijenjati selektora?

– I ja sam trener, znam kakav je to posao, pa zbog toga neću ni da se upuštam u te priče. Ružno je. Ko god je došao, poželio sam mu sreću i tako će uvijek biti, a ljudi koji su na funkcijama neka odlučuju šta i kako dalje. Mislim da svi mi moramo biti realniji. Reprezentacija Bosne i Hercegovine nema kvalitet koji je imala prije deset godina, glavni igrači su već u godinama, dolaze mlađi. Potrebno je strpljenje.

Vrijeme Dedića, Ahmedhodžića, Barišića, Tahirovića i ostalih tek dolazi. Svi redom su u ranim dvadesetim, a već sa puno iskustva. Da njihovo vrijeme tek dolazi slaže se i Bajramović.

– Ni ja nisam odmah igrao u Schalkeu, probijao sam se kroz St. Pauli, pa Freiburg… Ne može ništa preko noći. To su igrači koji manje-više igraju u dobrim klubovima, standardni su, a siguran sam da će se tek razvijati. Koliko god bio važan, ne treba uvijek ni u prvi plan stavljati taj rezultat i plasman na veliko takmičenje. Puno je važnije da se napravi tim u pravom smislu te riječi. Treba vidjeti kakvi su planovi Džeke, Pjanića…, bilo bi super da nastave, pa da se napravi pozitivno ozračje u i oko reprezentacije. E, onda se možeš nadati nečemu.

Bajramović prati sve bh. internacionalce koji igraju u Njemačkoj. Demirović i Tabaković rešetaju mreže u dresu Augsburga, odnosno Herthe, Vasilj je sa St. Paulijem na putu ka 1. Bundesligi. Rabihić i Saarbrucken su zaustavljeni u polufinalu DFB Pokala.

– Protiv Rabihićevog Saarbruckena smo igrali već u prvoj rundi. Svidio mi se, pratim ga, kao i sve naše. Iz Bosne i Hercegovine je igrača uvijek bilo i biće. Tu i danas ima mnogo talentovane djece koja žele pobjeći na neki način za boljim uvjetima, što je razumljivo, ali da bi uspio u fudbalu potrebno je puno rada.

Mediji u Njemačkoj puni su hvale za Eichnera i Bajramovića, dvojac koji vodi Karlsruhe, što i nije iznenađujuće. Ovaj klub koji je sagradio i novi stadion danas je na visokom šestom mjestu u Zweiti ispred Schalkea, Herthe…

– Ide nas dobro, čak i iznad očekivanja s obzirom na sam budžet kluba, a bljesnuli su i pojedni igrači. Matanovića smo ljetos posudili iz Eintrachta i već je zabio 11 golova. Probat ćemo ponovo pronaći tako nekoga. Burnić? Da, i on je tu. Super se uklopio. Ranije nije mnogo igrao, sada dobija više minutaže, vidim nešto u njemu. Ima agresivnost, ne libi se ići u duele, zna povući loptu. Dobar je, zaključio je Bajramović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)