Haris Tabaković (29) već ima bolju statistiku nego nakon cijele prošle sezone. U posljednje četiri utakmice postigao je čak šest golova. Tri puta po dva gola.

U cijeloj sezoni ima 22 gola. Za Herthu 20, i ljetos prije transfera za Austriju Beč još dva.

U Herthi je 17 golova pogodio u drugoj Bundesligi, a tri u Kupu Njemačke. Sa 17 golova dijeli prvo mjesto strijelca “cvajte”.

Golove postiže kao jedini napadač u formaciji 4-2-3-1, a samo jedan gol je postigao van 16 metara.

Prema grafici ispod 13 golova zabio je u Njemačkoj desnom nogom, četiri glavom, a tri lijevom nogom.

Ono što mu ne ide u korist je da ima padove u golgeterskoj formi, pa je tako većinu golova postigao od kraja augusta do kraja septembra prošle godine, te u martu ove godine. To je i paradigma njegove karijere koja je imala uspone i padove.

Ovaj 1,94 m visoki napadač ima samo jedan nastup za BiH u porazu od 4:1 protiv Luksemburga, gdje mu je Milošević dao 80 minuta igre.

Igrao je za sve švicarske selekcije do 21 godinu, a u U21 reprezentaciji Švicarske u 15 utakmica zabio je šest golova. A onda nije zaigrao za A selekciju, te je 10 godina čekao na debi u Bosni i Hercegovini.

Nastavi li sa ovakvom formom, u narednim utakmicama reprezentacije sigurno da može očekivati minutažu.

Transfer na kraju sezone realan

Hertha neće u Bundesligu, ali Tabaković bi mogao. Klub je “lagan” na prodaji igrača, pa su samo ove sezone prodali devet igrača. Lukebakio je otišao u Sevillu za 10 miliona eura, a ono zanimljivije u Bundesligu su prodavali u Frankfurt, Mainz i Union Berlin. Bili su to transferi od oko 4 miliona eura u prosjeku.

Nema skauta ili agenta koji u ovom trenutku nema zahtjev da nađe nekom klubu napadača. Oni su vruća roba i za Tabakovića će kao prvog golgetera cvajte sigurno biti interesa.

Harisa je Hertha platila 500.000 eura i sigurno neće čekati da “zatrokira” pa da rade izlazni transfer. Šta više, on bi mogao biti jedan od boljih poslova za klub u ovoj godini.

Hertha u narednom kolu gostuje Padernbornu.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16