Reprezentacija Bosne i Hercegovine u najvažnijoj utakmici u posljednje četiri godine bila je bez jednog od svojih najboljih fudbalera Benjamina Tahirovića (20) koji je zdrav i spreman utakmicu gledao sa tribina.

Šta bi bilo kad bi bilo je nemoguće reći, ali činjenica je da se navijači pitaju da li bi Zmajevi baš onako “pukli” i izgubili protiv Ukrajine da smo na raspolaganju imali jednog klasičnog zadnjeg veznog igrača. Bliže je za povjerovati da ne bi.

Tahirović nije bio povrijeđen, a insajderi kažu da nije ni imao konflikt sa selektorom. Navodno, selektor ga uopšte nije vidio u taktičkoj postavci još u pripremi utakmice. Pa baš ni kao rezervu? Teško za povjerovati.

Tahirović nije prvi

Ako stvar može biti gora od toga da smo izgubili u ključnoj utakmici, može. Jer ovo je drugi ovakav slučaj u našoj reprezentaciji, i to u samo nekoliko mjeseci.

Tahirović nije jedini naš igrač kalibra za prvih 11 koji “prav zdrav” nije igrao za reprezetnaciju BiH. U 2023. godini praktično preko pola kvalifikacija bili smo i bez Anela Ahmedhodžića. I to jako rezultatski osjetili.

Dva ovakva slučaja u samo nekoliko mjeseci dovoljno su da se upali crveni alarm. Prvenstveno za šefa reprezentacije, direktora Zvjezdana Misimovića, čija je ovo direktna odgovornost.

I Misimović je kao igrač imao svoje bubice, pa mu je ovo na neki način bumerang. Možda mlađi navijači ne pamte, 2008. se odlučio oprostiti od reprezentacije BiH. Kasnije se pamti sukob sa Ćirom Blaževićem, pa “pucanje po Safetu Sušiću”. Po njegovu sreću ni Kodro ni Pape nisu se željeli spuštati na taj nivo, Ćiro je napustio reprezentaciju, pa je sve završeno u interesu Zmajeva.

Sada i Misimović mora obaviti posao sređivanja stanja u reprezentaciji, jer Bosna i Hercegovina mora računati na najbolje svoje igrače ako želi napraviti rezultat.

A pitanje je da li ima te menadžerske i organizatorske sposobnosti, jer rukovođenje reprezentacijom za sada je mimo svih standarda europskog fudala.

Možda je u ovom slučaju olakotno što i Misimović, kao i Tahirović i Ahmedhodžić imaju jednu sličnost zbog koje mogu biti malo bliži. A osim što su odrasli vani i debitovali tek u A reprezentaciji BiH, slični su po tome što im, pošteno govoreći, reprezentacija i nije bila odskočna daska za velike klubove i izgradnju karijere.

Tabu teme prave dugogodišnji problem

Sigurno je da guranje bilo kakvih tema pod tepih samo stvara veći problem i otvara špekulacije koje onda tinjaju i uništavaju reprezentaciju godinama.

Ako je čak i najomiljeniji i najbolji igrač reprezentacije BiH zaslužio da bude sklonjen, treba javno objaviti zašto i javnost će takvu odluku sigurno podržati.

Jer, svima nam je reprezentacija draža od bilo kojeg pojedinca.

A ako pravog razloga nema, a moramo birati između npr. Tahirovića sa jedne i Miloševića i Misimovića u paketu sa druge strane – pa odgovor je jasan. Direktora i selektora je puno, kvalitetnih igrača baš i ne.

Opet ponoviti ako treba, jer svima nam je reprezentacija draža od bilo kojeg pojedinca.

(Reprezentacija.ba)