Švicarski Basel jučer je objavio portret u kojem se osvrću na karijeru Admira Smajića (60), bh. stručnjaka i bivšeg igrača.

Basel je objavio tekst sa naslovom: “Admir Smajić – Igrač sa posvećenošću i unutrašnjom vatrom”

“Admir Smajić je odrastao u bivšoj Jugoslaviji, u Bijeljini. Sa 15 godina je debitovao u prvom timu rodnog grada, a potom potpisao i prvi profesionalni ugovor sa beogradskim Partizanom. Preko Neuchâtel Xamaxa, gdje je uživao u slavnim trenucima u Evropskom kupu, konačno je završio u Bazelu. U početku je to bio eksperimentalni balon. Ali onda je to postala priča o crvenom i plavom divu.

Admir Smajić je bio rani starter. Vrlo rano je započeo težak svakodnevni posao plaćenog fudbala. Sa 15 godina debitovao je u navijačkom timu u svom rodnom gradu Bijeljini u Bosni i Hercegovini. Po igračkoj snazi ​​ovaj tim bi otprilike odgovarao današnjoj Challenge ligi. Sa 17 godina Smajić je otišao u beogradski Partizan. Njegov prvi kontakt sa Švajcarskom došao je 1983. na fudbalskom turniru u Bazelu. Gosti su bili Bajern Minhen i Partizan iz Beograda.

Admir Smajić se divno proveo u Neuchâtel Xamaxu. Ali tada je Bazel postao njegova druga velika ljubav.

Vezista je u Beogradu radio punih devet godina. Tri puta je postao šampion i osvojio medalju sa svojom reprezentacijom u Los Anđelesu 1984. godine. Igrao sam sa Draganom Stojkovićem (Crvena zvezda), Srećkom Katanecom (Štutgart, Sampdorija Đenova), Radmilom Mihajlovićem (Bajern Minhen), Darkom Pančevom (Milanski Inter), Ljubomirom Radanovićem (Standard Lijež) i mnogim drugima“, prisjeća se Smajić. Ali s vremenom je poželio i da ode u inostranstvo. Pošto ste u bivšoj Jugoslaviji smjeli da pređete u inostranstvo tek sa 28 godina, morao je da se strpi neko vreme pre nego što mu se san ostvari. 

Xamax umjesto Firence

Ali jednog dana je došlo vrijeme. Tehničari Fiorentine, u kojoj je veznjak i osvajač Svjetskog prvenstva 1982. Giancarlo Antognoni bio na kraju karijere nakon teške povrede, uhvatili su vjetar fudbalskih sposobnosti Admira Smajića. Mahali su snopovima novčanica i hteli da odvedu tehnički nadarenog Registu u veličanstveni grad Ponte Vecchio i Uffizi. Gazzetta dello Sport i Tuttosport već su velikim slovima izvještavali o Smajiću i njegovom skorom prelasku u Firencu. Tifosi obučeni u violu uživao je u iščekivanju.

Crvena i plava su mu i danas omiljene boje, Bazel je njegov grad: Admir Smajić. Učestvovao je i na majstorskoj paradi kroz centar Bazela.

Ali onda ih je neko preduhitrio. Gilbert Facchinetti iz male Švicarske je progovorio i dao svoju riječ. Snažnog Smajića bacio je na oko i predsjednik Neuchâtel Xamaxa. “Bila je to odlična ponuda koju mi ​​je stavio na sto”, priseća se danas Smajić. “Rekao sam da, iako nikada prije nisam čuo za Xamax.”

Evropski kup: Givens, Decastel, Beat Sutter

Na jezeru Neuchâtel, Smajić se pridružio zvezdanom ansamblu u kojem su Don Givens, Michel Decastel i Beat Sutter igrali važnu ulogu kao ofanzivna kola. Joël Corminboeuf, Uli Stielike i Heinz Hermann su također bili na brodu. Xamaxiensi su donijeli mnoga priznanja kantonu Neuchâtel u Evropskom kupu, ali i u švicarskom prvenstvu. Zvijezda duge grive ostala je na Maladièreu punih pet godina i oduševila tamošnje crveno-crne dodatke. Onda je jednog lijepog dana pokucao FCB. Basel je želio da angažuje Admira Smajića i Frédérica Chassota kao duo. Gusti Nussbaumer, koji je bio zadužen za transfere u Crvenom plavom, bio je zadužen za ovu promjenu.

Zajedno sa Frédéric Chassot-om, Admir Smajić je došao u FCB iz Neuchâtel Xamaxa.

„Za mene je Gusti kultna ličnost u Bazelu, ali i u Švajcarskoj“, objašnjava poletni Smajić. „Hteo sam da saslušam ponudu. Konačno smo svi otputovali u Bern, u arbitražni odbor. Gusti Nussbaumer i Mario Cueni iz FCB-a su bili tamo, kao i Gilbert Facchinetti i Monsieur Zen Ruffinen iz Xamaxa. Nakon dugog natezanja, dvije strane su postigle dogovor. Admiru Smajiću i njegovom prijatelju, napadaču Frédéric Chassot-u, dozvoljeno je da pređu na koljeno Rajne. Grupa BSM (Basler Sport Marketing) sa Andréom Bernasconijem i Karlom Odermattom također je bila uključena u cijelu kampanju.

FCB – od dna ka vrhu

FCB je tada švajcarskoj fudbalskoj publici izgledao kao uspavani gigant. Nepokretan i staložen, ostvario je egzistenciju u donjem domu, u Nacionalnoj ligi B. Ali sa ovim pametno osmišljenim dvostrukim transferom, Bebi su se iznenada ponovo katapultirali. Od tog trenutka, hiljade gledalaca je hrlilo u Joggeli za svaki meč. Hteli su da vide Smajića, Šasoa i slične na poslu. Postojećim i novim stanovnicima Basela trebalo je tri do četiri mjeseca da se upoznaju. Tada je famozna lopta počela da se kotrlja. Admir Smajić je magistralno režirao igru ​​zajedno sa Örjanom Bergom u veznom redu. Dijelio je lopte, borio se, hvatao u koštac, gestikulirao, vikao, a bio je i motivator publici. Kada je mahnuo rukom u znak podrške na ugaonoj zastavici, navijači Bazela su podivljali: „FCB, FCB“, odjeknulo je sa Mutencerove krivine duboko u zonu železničkog nasipa.

U Kupu Švajcarske, Bebi su uspeli da eliminišu veliki Lausanne Sports. Nakon utakmice pred 15.850 navijača, Admir Smajić pozirao je za album suvenira sa svojom najstarijom kćerkom Elom (lijevo) i Dariom Zuffijem, ocem Luce Zuffija.

Rock'n'Roll u džogiranju je od tada pa nadalje – FCB sa Stefanom Huberom, Dario Zuffi, Marco Walker, Örjan Berg, Mario Frick, Massimo Ceccaroni, Mario Cantaluppi i dvojica novajlija sa jezera Neuchâtel postigli su s velikom regularnošću. Bezuslovni grinta, ta volja za pobedom koja može da pomera planine, u Bazelu je dugo bila gotovo zaboravljena. Sada se vatra vratila. FCB iskra se upalila. Na kraju sezone 1993/94, dugo očekivani povratak u Nacionalnu ligu A postao je stvarnost pod vodstvom glavnog trenera Didija Andreya. Naknadno veselje sa skoro južnjačkim FCB temperamentom na Barfüsserplatzu urezano je u kolektivno pamćenje svih savremenih svjedoka. Sve do ranih jutarnjih sati u zoni Bodega-Rio Bar-Brauner Mutz, ozareni borci trubili su nezaboravnu i ponavljajuću Baseldytsch liniju “Nie me, nie me Nati B” u noćno nebo uz melodiju popularne pjesme “Sierra Madre ”.  

FCB test u gornjem domu

Godinu dana nakon ovog divnog uspjeha, FCB je ubrzo mogao intervenirati na međunarodnom planu. Naravno, takmičenje u to vrijeme još nije bilo vrhunski evropski kup. Nakon svoje prve NLA sezone, tim iz Bazela se kvalifikovao za UEFA Intertoto kup, što im je dalo praksu dobrodošlice i neke bonuse. Takmičari su bili Sheffield Wednesday (Engleska), Gornik Zabrze (Poljska), Karlsruher SC (Nemačka) i Arhus GF (Danska) u ljeto 1995. ili Shakhtjor Donetzk (Ukrajina; Smajića nije bilo na ovoj utakmici), Antalyaspor (Turska) , Ataka Aura Minsk (Bjelorusija) i Rotor Volgograd (Rusija) u ljeto 1996. A Bebbi su dali sve od sebe. U Volgogradu je FCB izgubio 3-2 nakon herojskog otpora. Za Bazel su pogodili Davide Orlando i Gaetano Giallanza. Oba puta Admir Smajić je dao završni pas. Osim uzbudljivog meča, delegacija FCB-a ima i živa sjećanja na avanturističko putovanje.

Smajić se takođe nekoliko puta susreo sa FCB kao trener, na primjer sa Yverdon Sport FC u kupu 2003. godine.

Kao rezultat toga, stvari su porasle za FCB i povećao se broj gledalaca u Joggeliju. Tamo je u to vrijeme bio i izvjesni Hakan Yakin. „Uvek sam uživao u njemu i znao sam da može mnogo više i da će jednog dana biti u vrhu“, kaže Smajić. U istom dahu naglašava: „Šteta što Axel Kruse nije ostao s nama. Kruse je bio vrhunski igrač sa dobrim karakterom. Volio bih da sam ga duže viđao u FCB-u.” Ali to je samo fudbalski posao. I Admir Smajić je nakon Basela napravio još jedan potez – otišao je u Bern, u YB. „Kada sam prvi put morao da igram protiv žutih crnih u Joggeliju, osećao sam se malo nelagodno. Ali navijači Basela su me odlično dočekali i skandirali moje ime. To nikada neću zaboraviti.”

Trener, TV stručnjak, balkanski skaut

Otac troje djece, koji je veoma ponosan na svoje kćerke Elu, Adelu i Samru, koje žive u regionu, odigrao je oproštajnu utakmicu protiv FIFA All Stars 2000. godine. Sa Hässlerom, Baggiom, Hagijem, Lamom i Dungom. Sada živi u Yverdonu i fudbal i dalje igra važnu ulogu u njegovom životu. Neko vrijeme je također mogao prenijeti svoja različita iskustva kao trener ili menadžer, uključujući YB, Bosna i Hercegovina U21, Yverdon-Sport, Sion i Sloboda Tuzla”, pišu iz Basela.

(Reprezentacija.ba)