Poznato je koje su se sve reprezentacije plasirale na EURO 2024, a zanimljivo tu će biti i nekih koje su po određenim parametrima ispod Bosne i Hercegovine.

Dok su nas kroz protekle dvije godine iz Saveza uvjeravali kako je naš igrački kadar nekonkurentan, na EURO 2024 će igrati nekoliko ekipa slične vrijednosti kao BiH, čak neke i “jeftinije”.

Konkretno Rumunija ima ekipu koja je 30-ak miliona jeftinija prema Transfermarktu, a “tu negdje” su sa nama Češka, Slovenija, Albanija, Gruzija…

Ako bi gledali koliko te reprezentacije imaju igrača iz liga petice, ni tu nismo previše u zaostatku.

Vrijednosti ekipa EURO 2024:

Rumunija 95 mil eur

BiH 119 Mil

Slovenia 122 mil

Albanija 124 mil

Gruzija 150 mil

Češka 137 mil

FIFA lista

Bosna i Hercegovina je u posljednje dvije godine nazadovala čak 20-ak mjesta na FIFA listi, pa je sada 71. na poretku svjetskih repreznetacija. Ipak, na EURO 2024 će igrati i jedna reprezentacija koja je ispod nas na FIFA listi.

Češka 40.

Rumunija 45.

Slovenija 55.

Albanija 64.

Bosna i Hercegovina 71.

Gruzija 77.

Ko je kriv?

Javnost kao glavnog krivca za neuspjeh naše reprezentacije vidi odluke Fudbalskog saveza BiH koje su takve da se sumnja u namjerno podrivanje interesa države kroz rušenje reprezentacije kao jednog od najjačih simbola bilo koje države u modernom svijetu.

Reprezentacija je prvo “napadnuta” aferom dogovaranja utakmice protiv Rusije uoči tadašnjih politčkih susreta sa predstavnicima ove države. Zatim je odlučeno kako selektor Ivajlo Petev više neće voditi BiH nakon što je reprezentaciju izvukao iz dugogodišnje krize, vratio navijače na tribine, te osvojio grupu Lige Nacija kolo prije kraja. Navodno, sa Petevom nikada nije ni obavljen razgovor zašto je otjeran iz reprezentacije BiH.

Tada slijedi spektakl, BiH će imati još tri selektora u 12 mjeseci. Faruk Hadžibegić je već bio spreman da preuzme reprezentaciju, no dobija otkaz već nakon četiri utakmice. Meho Kodro izgleda kao normalna odluka FS BiH, ali ga šokantno tjeraju već nakon dva kola. Nakon BiH dobija četvrtog selektora u 12 mjeseci.

Javnost je bila dodatno isprovocirana, namjernim ili slučajnim načinom komunikacije, u kojem su svi potezi pravdani “pričama za malu djecu”.

Summa summarum

Za rezime, možda nekome u Savezu i na radost, a normalnim ljudima na žalost – Bosna i Hercegovina je ostala u društvu sljedećih reprezentacija koje se nikada nisu plasirale na Europsko prvenstvu, dakle u društvu Gibraltara, Andore, Farskih Ostrva, San Marina, Malte, Lihtenštajna, Luksemburga, Kipra, Moldavije, Kosova, Crne Gore, Bjelorusije, Estonije, Litvanije, Izraela, Armenije, Azerbejdžana i Kazahstana.

(Reprezentacija.ba)