Od ekstaze do razočarenja. Put je to koji je prešla fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u samo tri minute. Umjesto noći za zaborav i velikog slavlja na Bilinom polju, Zmajevi predvođeni Savom Miloševićem izgubili su u četvrtak od Ukrajine nakon preokreta kakav se dešava jednom u ko zna koliko pokušaja na ovom nivou i u ovako važnom susretu.

I dok je Ukrajina preokretom Yaremchuka i Dovbyka trasirala put ka finalu baraža gdje će joj rival biti Island, Savo Milošević i njegovi izabranici ostali su – utučeni. Šta i kako dalje, pitanje je za čelnike N/FSBiH koji još uvijek nisu odlučili da li će selektoru dati još jednu priliku. Pokazalo se da česte promjene posljednjih mjeseci nisu donijele ništa dobro.

S druge strane, suze pojedinih fudbalera kao kamen su čvrst dokaz da im je stalo do reprezentacije. Haris Hajradinović je čak i povrijeđen igrao.

– Ostaje veliki žal. Koliko god čovjek pokušava da ne razmišlja o tome, slike sa Bilinog polja stalno se vraćaju, pitaš se šta bi bilo da smo pobijedili… Šteta. Bilo je sve perfektno do tog finiša. Znali smo da su kontranapadi najjača strana Ukrajine, nismo im dopuštali skoro čitavu utakmicu da nam ozbiljnije zaprijete i onda u tri minute izgubimo sve – kazao je Hajradinović za Reprezentacija.ba portal te se osvrnuo na svoju povredu:

– U prvom poluvremenu sam pao na ruku nakon jednog duela. Osjećao sam bol, ali stisnuo sam zube i nastavio. Ispostavilo se da je u pitanju fraktura trećeg stepena. Biće to dobro, ipak je ruka, nije noga.

Ni peti pokušaj nije bio sretan Zmajevima koji su nastavili neslavnim stazama. Teško je to palo svim igračima, dodaje Hajradinović.

– Ma, ja sam počeo plakati odmah na terenu. Vidio sam da su i drugi igrači poput Dedića, Gazibegovića… Još na to sve kad vidiš jednog Džeku shvranog sa suzama u očima. Šta nam je rekao selektor? Da smo dali i više od sto posto. Šta ćete, to je fudbal, treba nekada imati i sreće.

Bez obzira na poraz, napravljen je korak ka stabilizaciji. Vidjelo se da ovaj tim uz normalan ambijent i iole stručan trenerski štab može biti konkurentan za plasman u svakim kvalifikacijama.

– Uvijek sam u izjavama isticao da imamo potencijal, kvalitet, samo je bitno da se to posloži. Da onaj ko igra od prve minute ili uđe s klupe mora dati sve od sebe. Mi jednoj Ukrajini koja je 24. na FIFA-inoj rang listi gotovo cijelu utakmicu nismo dozvolili da stvori šansu. Vjerujem da će doći rezultat. Samo treba biti strpljiv i vjerovati u nas. Nadam se da za Džeku ovo nije bila zadnja utakmica u dresu reprezentacije. Plus i motiv za sve nas je kada je on na terenu. Ipak, ako odluči i drugačije, treba to poštovati.

Velike kritike trpi Eldar Ćivić kojeg su, osim Miloševića, zvali u reprezentaciju skoro svi selektori. Isti taj igrač je bio i kapiten U21 selekcije. Nepošteno bi bilo svu krivicu svaliti na njega.

– Nisam razgovarao s njim, ali nema razloga da se sve svaljuje na momka. Pogriješiti sam mogao i ja, bilo ko… Iz najbolje namjere je pokušao da zaustavi taj napad. Da smo zabili za 2:0, o tome ne bi niko pričao.

Hajradinović u Turskoj igra sezonu života. Za Kasimpašu je u 30 ligaških utakmica postigao tri pogotka i upisao 15 asistencija. Nije tajna da se brojni klubovi već sada interesuju za njegove usluge.

– Kako se bliži prijelazni rok, tako se i te priče intenziviraju. Ne zamaram se s tim. Vidite, najbitnije je da nastavim u istom ritmu i da me povrede zaobiđu, a ostalo što bude suđeno. Kada dođe ljeto onda ću sjesti za stol sa ljudima iz kluba i vidjet ćemo šta i kako dalje, podvukao je Hajradinović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)