Miroslav Ćiro Blažević 2008. godine preuzeo je reprezentaciju Bosne i Hercegovine u trenutku najveće krize.

Bojkot tada glavnih igrača, poptuni haos u odnosu sa navijačima, situacija u kojoj je bilo jasno da će FS BiH zbog neusklađenosti sa europskim standardima organizacije prije ili poslije doći pod suspenzije FIFA-e i UEFA-e… Ćiro nije baš znao ni imena svih glavnih igrača, a kamo li ko je na širem spisku, ali je uz svoje socijalne vrline i trenersko iskustvo sve to poravnao i reprezentaciji BiH vratio stabilnost.

Dovelo je to i do prvog većeg uspjeha koji smo doživjeli u nogometu. U oktobru 2009. godine u pretposljednjem kolu slavili smo protiv Estonije u Talinu sa 0:2 i napokon izborili ono što je, do tada, bio san – plasman u baraž. Za Mundijal 2010. godine.

Poslije utakmice u hotelu reprezentacije u krugu nekoliko novinara i prijatelja izrekao je rečenicu, koja bi i danas trebalo da bude smjernica u rukovođenju reprezentacije. Ma trebalo bi je napisati na ulazu u zgradu Saveza.

“Znaš li sine zašto je Ćiro trener? Pa zato što danas i svako dijete u Bosni i Hercegovini zna nabrojati prvih 11 reprezentacije!”

Dakle, smjernice su jasne.

Bosni i Hercegovini treba kontinuitet u igračkom. Naravno to je nemoguće bez trenerskog kontinuiteta.

Ko god da bude vodio Zmajeve u narednoj ligi nacija i kvalifikacija, što prije mora odlučiti koji je to tim u koji on vjeruje i forsirati njegovo uigravanje.

Fudbalski savez BiH u proteklim kvalifikacijama je promijenio čak tri selektora, što je rezultiralo da je preko 30 igrača igralo za reprezentaciju u desetak utakmica. Apsolutno neprihvatljivo.

Naravno, da selektor uspije postaviti najboljih 11 i dalje ih uigravati, neophodno je da odlično poznaje igrački kadar sa kojim raspolaže, a to je osim njegov – posao i cijelog saveza, tehničkog odjela, direktora reprezentacije, pomoćnika…

Danas to evidentno u Fudbalskom savezu BiH ne štima, a fokus rada je, čini se, više usmjeren na projekte i ideje koji se i ne tiču samog sportskog rezultata.

Pokojni Ćiro Blažević BiH je vodio na 17 mečeva, uz osam pobjeda, sedam poraza i dva remija.

Iako je Safet Sušić iz njegovog mandata koristio praktično samo igrače koje je i Ćiro naslijedio iz U21 reprezentacije BiH, te uz to i promijenio čak i formaciju reprezentacije, javnost i dan danas smatra de je period u kojem je legendarni Blažević stabilizovao repreznetaciju bio ključan za kasnije uspjehe.

Blažević je preminuo 8. februara 2023. godine u Zagrebu u 88. godini.

(Reprezentacija.ba)