Selektor Savo Milošević (50) vješto i šarmantno je, uz karakterističan osmijeh, izbjegavao da bilo šta kaže o taktici sa kojom će se suprostaviti Ukrajini.

Milošević je u protekle četiri utakmice više upoznavao igrače, nego ih uigravao. Možda je to i neka prednost za nas, jer smo nepoznanica za protivnika.

Sada kako je rekao prije nekoliko dana za N1 misli da je sa svojim pomoćnicima našao optimalno rješenje: “Vjerujem da će se igračima dopasti model koji smo smislili. Namijenjen je da maksimalno uklopi ono što oni najbolje rade u klubovima”.

Ali neke stvari se daju naslutiti. Iako mu je čak tri puta bio u početnoj postavi, Milošević nije pozvao Miroslava Stevanovića. Kao nijedno drugo krilo. To bi u praksi trebalo značiti da će reprezentacija igrati u formaciji bez krila, odnosno sa tri stopera.

Drugo što znamo sa press konferencije je da će selektor koristiti Demirovića i Džeku zajedno. Dobro to i nije neka eureka, ali je pitanje u kakvom odnosu će biti na terenu. Vjerovatno su najbolji učinak imali na utakmicama kada je Demirović bio neka vrsta polušpica sa slobodnim kretanjem iza Džeke. I u Njemačkoj na toj poziciji igra odlično.

I naši igrači mahom svi igraju u dobrim klubovima, spoj je to mladosti i iskustva, a imamo i širinu. Mislim da je Savi najveći problem odabrati igrače” pohvalno komentariše Samir Muratović za Reprezentacija.ba igrački kadar BiH.

Miloševiću možda kao model može poslužiti utakmica Ukrajina – BiH iz 2021. godine u kojoj smo odlično dominirali dobrim dijelom utakmice u formaciji 3-5-2. Tada je zanimljivo Eldar Ćivić igrao stopera.

Činjenica da se reprezentacija nije uigravala u dosadašnje četiri Savine utakmice ide na ruku Denisu Huseinbašiću iz Kolna, koji bi tako mogao upasti u ekipu nakon samo tri treninga sa BiH.

“Sa Tahirovićem sam imao poseban razgovor, puno očekujem od njega. On je taj zadnji vezni koji treba da bude tu narednih 10 godina. Samo je potrebno da koriguje neke stvari. Ne samo zbog nas, već zbog sebe i svoje karijere. Ako to uspije da koriguje, onda može da igra u najvećim klubovima u Europi.” Savina izjava od prošle godine najavljuje Tahirovića od prve minute protiv Ukrajine.

Čeka nas teška utakmica, za kakvu su potrebne i kvalitetne izmjene.

O Savi Miloševiću možete misliti šta god želite, ali ga cijeli život prati hrabro srce.

Ipak, svi se nadamo formaciji bez previše hrabrosti i rizika, ali opet toliko efikasnoj da se po mogućnosti uz Pjanića, Dedića, Demirovića i Džeku u datom momentu u manje od tri kontakta i manje od pet sekundi dođe do gol šanse.

Sa druge strane Ukrajinci najavljuju sastav Lunin – Konoplia, Zabarny, Matvienko, Mykolenko – Sydorchuk, Zinchenko, Sudakov, Mudryk, Zubkov – Dovbyk.

BiH – Ukrajina, 20,45 sati, Bilino Polje.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16