Fudbalska “A” reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Zenici protiv Ukrajine igra polufinale baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Zmajevi su zahvaljujući rezultatima u Ligi nacija osigurali drugi položaj da se po prvi put u historiji plasiraju na najveću smotru evropskog fudbala, a da bi uspjeli u tome, morat će najprije da savladaju Ukrajinu koju će ugostiti na Bilinom polju.

U proteklim mjesecima bh. fudbaleri nisu igrali najbolje, nizale su se pobjede, međutim svi u našoj zemlji vjeruju u uspjeh. Optimizmom zrači i nekadašnji kapiten reprezentacije Vlatko Glavaš.

Glavaš i kao trener ima “baraž” u svom cv-u.

Ne baš baraž, ali prvu veliku prelomnu utakmicu u historiji reprezentacije BiH. Kao pomoćnik stajao je do Bake Sliškovića na prepunom Koševu protiv Danske 2003. godine. Zmajevi tada nisu poraženi protiv 14. selekcije svijeta, ali remi nažalost nije bio dovoljan za plasman na EURO 2004.

20 godina poslije Glavaš ima glavni savjet – ne biti mislima u prošlosti.

– Nama u proteklom periodu nije problem bio dobiti Ukrajinu već Luksemburg. Ne trebam ni podsjećati kakve su kvalifikacije i za nas. Gore nije moglo. Ako se budemo držali toga, ništa ne možemo ni očekivati, međutim po prirodi sam optimista. Želim vjerovati da ćemo vidjeti jednu drugu reprezentaciju, puno više volje kod samih igrača i da ćemo u konačnici pobijediti – kaže Glavaš za Reprezentacija.ba portal.

Uz domaći teren, veliki adut našeg tima u utakmici svakako će biti podrška navijača. Bilino polje je rasprodano.

– Sve ono čemu ćemo svjedočiti prije same utakmice, navijanje, ispunjene zeničke ulice…, sve je sa željom kako bi se pomoglo reprezentaciji i napravio taj pozitivan ambijent. Svi moramo biti jedno. Upravo zbog toga ni ne želim da spominjem one manje dobre stvari, ne želim pričati ni o Vici Zeljkoviću ni bilo kome drugom. Znači – svi u Zenicu i da pomognemo našim momcima.

U slučaju poraza od Ukrajine, pet dana kasnije ćemo na Grbavici odigrati prijateljski/revijalni meč protiv poraženog iz drugog polufinala. Postoje naznake da bi se u tom slučaju pojedini igrači mogli i oprostiti. Prije svih to se odnosi na kapitena Edinu Džeku.

– Zbog Džeke, zbog svih drugih igrača koji su dali mnogo ovoj reprezentaciji, zbog našeg naroda koji živi u Njemačkoj i drugim zemljama Evrope… Zbog svih njih treba odigrati najbolje što možemo kako bi se po prvi put i naša zastava zavijorila na Evropskom prvenstvu. Možete zamisliti kakvu bi podršku imali da se plasiramo – poručio je Vlatko Glavaš na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)