Ime Safeta Sušića zlatnim slovima je upisano u bh. fudbalu. Osim što je Pape jedan od najboljih naših fudbalera svih vremena, pod njegovim vodstvom reprezentacija je 2014. nastupila i na Svjetskom prvenstvu u zemlji kafe i sambe koje je ujedno za “Zmajeve” i jedino veliko takmičenje na koje su se kvalificirali.

– Daj Bože da više ne budem jedini koji je odveo Bosnu i Hercegovinu na veliko takmičenje, poželio je skromni Safet Sušić koji se za Reprezentacija.ba portal javio iz francuske prijestolnice, iz Pariza, gdje su mu dani pretežno isti otkako prije nekoliko godina “zaledio” svoju trenersku karijeru.

– Klasično, ništa specijalno. Ako ima neki sportski događaj, gledam na televiziji, ili obiđem djecu, unuke… Kao i svi u Bosni i Hercegovini čekam četvrtak i tu utakmicu baraža protiv Ukrajine. Ako pobijedimo u Zenici, vjerujem da ćemo se plasirati na Evropsko prvenstvo jer, realno gledajući, kvalitet Ukrajine se ne može porediti sa Islandom ili Izrealom – kaže Sušić.

Kada su utakmice baraža u pitanju, Sušić ima iskustva s obzirom da je upravo sa Zmajevima imao peh da se 2011. za Evropsko prvenstvo bori sa Portugalom. U to vrijeme jednom od najboljih evropskih selekcija.

– Ma, u baražu ti sve zavisi od protivnika. Ja sam imao nesreću da to bude Portugal, vrhunska reprezentacija sa Pepeom, Nanijem, Ronaldom… Isti taj Ronaldo je majstor i danas, a kamoli tada kada je imao više od deset godina manje. Oni su bili daleko bolji od nas. Siguran sam da ne bi ta prva utakmica završila 6:2 da nismo ostali sa igračem manje, čak i tada smo držali ravnotežu, došli smo do 3:2, ali teško je dalje bilo. I zato kada me pitate je li se moglo nešto drugačije – nije. Portugalci su jednostavno bili puno superiorniji. Ovaj put situacija nije ni blizu onoj.

Sušić kao veliki adut naše reprezentacije u nadolazećoj utakmici ističe domaći teren i navijače. Prokomentarisao je kratko i selektora Savu Miloševića kojeg, kaže, ne poznaje lično.

– Zbog situacije u njihovoj zemlji, cijeli svijet možda želi da Ukrajinci idu na Evropsko prvenstvo, ali mi igramo na domaćem terenu i pred svojim navijačima. Znate i sami kakva se atmosfera može napraviti u Zenici. Zato, Savo i momcima, želim sreću i da nas obraduju. Selektora inače nisam imao priliku da upoznam. Kao igrač je bio fenomanalan, zabijao je golove gdje god je igrao. Imao je sreću da poslije Hadžibegića i Kodre ostane na klupi, iako su nakon loših rezultata mnogi mislili kako će i on doživjeti njihovu sudbinu.

Danas ne dolazi toliko često u Bosnu i Hercegovinu. Kontakt sa ljudima iz Saveza nije posve izgubio.

– Čujem se često sa Elmirom Pilavom, imam kontakt i sa generalnim sekretarom Adnanom Džemidžićem… Mnogo ljudi iz moje ere danas nije tamo. Dolazim li u Zenicu? Ako se plasiramo na Evropsko prvenstvo, dolazit ću na svaku utakmicu u Njemačku, bliže mi je, kroz smiješak je kazao Safet Sušić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)