Bivši selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić (66) našao se na velikom udaru javnosti.

Hadžibegić je, podsjetimo, na svečanosti “Dana fudbala RS” dobio plaketu za ostvarene rezultate u sportu zajedno sa još jednim bivšim selektorom Blažom Sliškovićem, a to je osobito zasmetalo popularnim BHFanaticosima za koje je, tvrde, bivši as Sarajeva u jednom neslužbenom razgovoru kazao da su izmanipulisani.

– Poenta cijele priče je da su oni ono najgore iz ovog naroda. Dan nezavisnosti su mudro prešutjeli, a danas su mirno kao kipovi stajali na kojekakve himne i “patriotske note”. Sve zbog lične koristi, pa makar to bila i pohvala na dvolisnici. S vama više nikad, s vama više nigdje, sramote ove države – pisalo je, između ostalog, u saopštenju navijača reprezentacije.  

Hadžibegić je “na tapeti” javnosti još otkada je prihvatio da uopšte razgovara, a kamo li prihvati mjesto vrlo uspješnog Ivajla Peteva, što je javnost prihvatila kao projekat političkog uticaja na sport kroz podrivanje interesa Bosne i Hercegovine uvezanog sa dogovaranjem utakmice protiv Rusije, a skrojenog u ko zna kakvom centru.

Da je znao kakve će reakcije uslijediti možda bi Hadžibegić razmislio dva puta da li da se odazove na poziv koji je stigao iz Banjaluke.

Za Reprezentacija.ba portal javio se i ispričao kako su mu teško pale kritike koje je dobio.

– Kako se osjećam? Jako me pogodilo sve to i neugodno iznenadilo. Oka nisam sklopio. Mislim da sam pogrešna adresa za bilo kakve napade, pored mene i Bake (Blaž Slišković, op.a) bilo je još najmanje 10-15 osoba koje niko ne spominje. Nemam nijednu odgovornost što je naša država uređena kako je uređena. Znate li koliko ljudi iz Federacije ima firme u Republici Srpskoj i rade svoj posao? I obratno. Pa, mi smo sportski ljudi – kaže Hadžibegić.

Nije mu bilo ugodno čitati komentare na svoj račun.

– Boli me što neko može dovesti u pitanje uopšte moj integritet kao građana Bosne i Hercegovine. Ne mogu to da shvatim. Ne bavim se ničim drugim osim sportom i fudbalom. Nagrada “Miljan Miljanić” koju sam dobio je upravo za rezultate ostvarene u fudbalu, a ne… Ako neko treba da dobija priznanja, to sam ja, bio sam uz bh. fudbal kada smo se borili da nas Evropa primi nazad nakon sankcija i onda sada čitam da sam ovo, da sam ono.

U kakvim je odnosima danas sa Vicom Zeljkovićem, pitamo ga. Nije skrivao da mu je teško pao otkaz koji je ekspresno dobio u drugom selektorskom mandatu.

– Kada sam odlučio da ću biti trener, bio sam svjestan da je to posao koji sa sobom nosi i prednosti i mane. Upravo su ti otkazi mane, ali po prirodi sam takav, da ne polemišem dalje. Ako su tako odlučili, u redu, ostao sam navijač koji želi samo uspjeh reprezentaciji. Već za nekoliko dana čeka nas utakmica protiv Ukrajine, vjerujem da će naši momci dati sve od sebe i pobijediti, iako na drugoj strani nećemo imati nimalo laganog protivnika. Optimista sam.

Dodaje kako nije važno samo da se reprezentacija plasira na Evropsko prvenstvo. Potrebno je podići kvalitet domaće lige i poboljšati sam ambijent oko nje.

– Kada podignemo kvalitet lige, kada naši klubovi koji igraju Evropu ne budu igrali samo pretkola već i grupne faze i kada stadioni budu ispunjeni, onda ćemo stvoriti ambijent i za samu reprezentaciju. To je ono što nam treba. Kod nas ima talenata, dobrih trenera… Svjesni smo da situacija u državi nije onakva kakva bi trebala da bude, mnogo je politike i dokle god je tako, biće teško. Pogledajte i druge sportove. Imamo jednu Lanu Pudar koja je svjetski dragulj, a teme su nam – ima li bazen, kada će se napraviti, hoćemo li skupiti… Sistemski se trebaju napraviti uslovi za uspjeh, podvukao je Hadžibegić za Repreezntacija.ba.

(Reprezentacija.ba)