Marko Panic je rođen 1991. godine u Jajcu. Rukometom počeo baviti još kao dječak u omladinskom pogonu Rukometnog kluba Jajce u svom rodnom gradu.

Njegov talent su veoma brzo prepoznali čelnici iz RK Borac Banja Luka gdje je nastavio školovanje i karijeru. Borac je klub u kojem se Panić afirmirao – sa samo 16 godina je debitirao u prvom timu RK Borac.

Kasnije je igrao za klubove Chambéry i KS Azoty-Pulawy, HC Meshkov Brest, a danas brani boje francuskog Montpelliera. Panić je svoj prvi nastup za seniorsku reprezentaciju BiH zabilježio 2010. godine.

Od 2023. godine je odlučio da pokrene međunarodni kamp za mlade rukometaše i rukometašice koji se održava početkom ljeta u Jajcu. Tako će se i ove godine u vremenu od 07. do 13. jula ponovo okupiti mlade nade rukometa iz BiH u inostranstva.

Kako biste opisali misiju i svrhu Rukometnog kampa Marko Panić?

“Rukometni kamp Marko Panić osnovan je s ciljem poticanja razvoja mladih rukometaša, promoviranja sportskih vrijednosti i timskog duha fer igre i strast prema rukometu. Naša misija je pružiti izvanredno iskustvo mladim igračima kako bi unaprijedili svoje vještine i karakter.”

Foto: Rukometni kamp Marko Panić

Koji su glavni ciljevi kampa za razvoj mladih ?

“Glavni ciljevi kampa su poboljšati tehničke i taktičke vještine igrača, učiti kako da stvaraju kondiciju i fizičku spremnost, te razvijati karakterne osobine poput liderstva, saradnje i poštovanja. Naš program kombinuje treninge rukometa s individualnim i grupnim vježbama, te teorijskim predavanjima o taktici i strategiji igre. Također, važan je naglasak na timskim aktivnostima izvan terena i izgradnji prijateljstva među polaznicima.”

Već imate iskustva od prošle godine, ali možete li nam reci ukratko koji je program rada kampa?

“Program je sastavljen iz nekoliko stavki: treninga , edukativnih aktivnosti, takmičarskog dijela te rekreacije u slobodno vrijeme. Treninge kako bi se unaprijedile rukometne vještine polaznika vode iskusni treneri i gosti. Predavanja i radionice o taktici, tehnici, kondiciji, prehrani i drugim važnim aspektima rukometa. Prošle godine nam je gost bio jajčanin i poznati EHF sudija Dalibor Jurinović koji je dugi niz godina sudio europska prvenstva i Final 4 završnice lige prvaka.

Organizirat ćemo mini turnir kako bi se polaznicima pružila prilika za primjenu stečenih vještina u takmičarskom okruženju. Specijalni gosti turnira su muška i ženska kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine. Slobodno vrijeme koristimo za druženje, rekreaciju i zabavu između treninga.

Foto: Rukometni kamp Marko Panić

Ko su treneri na kampu i kako osiguravate kvalitetne trenere ?

“Svi naši treneri i instruktori su iskusni stručnjaci u području rukometa s bogatim poznavanjem igre i pedagoškim vještinama. Pažljivo smo birali one koji mogu prenijeti svoje znanje i motivirati mlade igrače. Oni dugogodišnji igrači, reprezentativci i nosioci licenci po najvišoj Rink 3 kategoriji.

Moram napomenuti da smo lani imali velika imena iz svijeta rukometa, Hugo Descat koji je francuski reprezentativac, europski i olimpijski prvak, te Stas Skube koji je bio prvak Europe. Specijalni gosti ove godine će ponovo biti poznati igrači, ali ćemo njihova imena ostaviti za sad kao tajnu.”

Kako kamp podržava razvoj mladih sportaša izvan terena?

“Osim sportskih aktivnosti, kamp organizira edukativne radionice o prehrani, sportskoj psihologiji, ozljedama i oporavku. Također potičemo akademski uspjeh i socijalnu odgovornost među polaznicima.”

· Kako biste opisali podršku lokalne zajednice i općinskog načelnika kampu?

“Općinski načelnik nam je bio jedan od ključnih partnera u ostvarivanju naših ciljeva . Njegova svesrdna podrška omogućila je da kamp bude uspješan i pružila nam je resurse i infrastrukturu potrebnu za kamp. Rukometni kamp namjerava da u budućnosti aktivno surađuje s lokalnom zajednicom, te namjeravamo proširiti saradnju sa školama i klubovima iz regije.”

Foto: Rukometni kamp Marko Panić

Jeste li imali lokalne partnere i sponzore koji su podržali kamp?

“Lokalni poduzetnici i sponzori su odigrali važnu ulogu u podršci našem kampu. Njihova financijska podrška, ali i logistička pomoć, omogućila nam je da pružimo vrhunsko iskustvo svim polaznicima i cilj nam je da bude sto vise djece iz Jajca i okoline na kampu. Također moram istaknuti Rukometni klub iz Jajca.

Željeli bismo se iskreno zahvaliti Rukometnom klubu Jajce na njihovoj neprocjenjivoj podršci i pomoći. Rukometni klub Jajce ima tradiciju od 70 godina i 80-tih godina je igrao drugu ligu Jugoslavije. Rukomet je u Jajcu tradicija i grad je imao dosta uspješnih igrača koji su nastupali u velikim klubovima i za reprezentaciju. U Jajcu i sada imamo dosta talenata koji sa malo predanog rada mogu napraviti velike karijere.”

Kako biste promovirali ljepote Jajca i okoline u kojoj se kamp održava?

“Jajce,nudi prekrasne prirodne ljepote, kulturno bogatstvo i izvrsne sportske mogućnosti. Tu sam rođen i želim da pokušam bar na neki način da kroz naš kamp potaknuti prijatelje i posjetitelje da istraže ove ljepote, upoznaju se s lokalnom kulturom i uživaju u svemu što regija nudi. Prošle godine smo imali sedamučesnika kampa iz Švedske, koji su došli sa svojim roditeljima. Roditelji su čak napravili i mali obilazak BiH da bi po završetka kampa roditelji bili prezadovoljni sa svim onim sto su vidjeli i doživjeli.”

(Reprezentacija.ba)